Diskusjon:Sam Cooke

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Skaperen av soul»[rediger kilde]

Det er flere som regnes som «skaperen av soul», blant dem Ray Charles. – Hattrem 8. feb 2006 kl.16:32 (UTC)

Vel, det er vel slik at ulike mennesker har ulike oppfatninger og ting og tang, og det må vi jo respektere. Det er allikevel slik at Ray Charles selv (og mange av hans like) har kreditert Sam Cooke som soulmusikkens grunnlegger. Det har de gjort fordi Cooke skapte en egen musikkform, gjennom å kombinere tradisjonell gospel og R&B med popmusikk. Den første plata hans nådde 1. plass på både R&B og poplistene i USA og la grunnlaget for det vi i ettertid har valgt å kalle soulmusikk. At Ray Charles og en rekke andre hang seg på er jo ikke akkurat vanskelig å forstå - av økonomiske grunner. Man kan således godt si at både Ray Charles og andre var med på å forme soulmusikken, men det var Sam Cooke som ga startskuddet og satte agendaen. Tbjornstad 8. feb 2006 kl.20:33 (UTC)
Et lite PS! Jeg bør vel legge til at Sam Cookes første låt i denne kategorien var «You Send Me» fra 1957 (laget av broren L.C. Cook), på en tid da Ray Charles Robinson (også kalt «The Genius of Soul») fortsatt drev med country og R&B. Hans «genialitet» dukket imidlertid ikke opp før litt senere hva soul angår, da han forlot Atlantic til fordel for ABC-Paramount. Det var forresten Bumps Blackwell (Sams Cookes produsent) og J.W. Alexander (en familievenn) som var pådriverne til Cookes «ekperimentmusikk». Tbjornstad 9. feb 2006 kl.01:21 (UTC)
Broren ble vel kun kreditert for «You Send Me» fordi Specialty Records ellers ville hatt krav på royalties av kontraktsmessige årsaker. – Hattrem 9. feb 2006 kl.17:11 (UTC)