Diskusjon:Pitesamer

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pitesamer vs. Lulesamer[rediger kilde]

Jeg ser av artikkelen om Lulesamer at man setter en grense ved Saltfjellet i sør. Denne grensesettingen kan for pitesamene føles som nok et overtramp fra lulesamisk side, selv om det sikkert ikke er ment sånn. «Lulesamisk» brukes om flere områder og det kan iblant føre til forvirring om hva det betyr i hvilken sammenheng.

  • Lulesamisk senter Arran på Drag i Tysfjord ser på sitt arbeidsområde fra Ofoten i Nord til Saltfjellet i sør, og pitesamene har etterhvert begynt å bruke Arran som konsulenter for registrering av fornminner og til andre formål.
  • Grensen mellom Lulesamisk- og Pitesamisk område er vanskelig å trekke, og slektskapet er også forholdsvis nær hverandre. Det er vanlig å trekke en grense nord for Fauske mot
  • Lulesamisk blir sett på som et av de tre offentlige samiske språkområder. Og pitesamisk hører inn under dette området. Språklig sett ligner nok pitesamisk svært mye på lulesamisk, men de har likevel ulik identitet. Pitesamisk er også et døende språk og offisielt sett er det utdødd i Norge (2000). Men mange har fortsatt en identitet som pitesamer i samisk sammenheng, og det er en gryende interesse blant de pitesamiske etterkommerne. Det pågår et arbeid med en egen pitesamisk ordbok. Og de har kontakt med det pitesamiske miljøet i Sverige. Det har også vært holdt egne pitesamisk språkkurs i Norge med tilreisende lærere fra Sverige.
  • Det pågår også et arbeid med å opprette et eget pitesamisk musem i samarbeid med Arran og Salen Museum.

hundrekvadrat 21. sep 2008 kl. 19:47 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pitesamer. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 05:34 (CEST)[svar]