Diskusjon:Melfjordbotn

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

At Melfjorden (og alle andre gårder i Rødøy) "tilhører" Raens fiering i prestemanntallet 1666, er bare en skrivefeil. Da dette manntallet ble lagt inn på data for kanskje 15 år siden, ble det ikke utført korrekturlesing og det er feil over hele linja; gårdsnavn, personnavn, fjerdinger etc.

F. eks står det om Andfiskå at gården heter "Angfiskaa" og at brukeren/opsitteren heter "Sam-uuell". Alle som heter Niels i Rana-manntallet 1666 blir skrevet som "Nield". Ifølge manntallet som er lagt ut på internett (Digitalarkivet) skal det være en gård i Rana som heter: "Fog-eelu-iohans".

Forøvrig har Melfjorden alltid vært en del av Rødøy. Det var heller ikke ranværinger som eide Melfjorden i 1666:-)) Melfjorden var på den tid krongods, dvs kongens/statens eiendom. Brukerne var bygselmenn eller leilendinger, de kunne bruke jorda på livstid mot billig leie (og slapp å kjøpe den).

Til sist: det er lett å skaffe kart over gamle kommunegrenser; f. eks. har Hemnes bygdebok et godt kart av grensa mellom Nesna og Sør-Rana, og mellom Vefsn og Sør-Rana (Elsfjord, Drevvatnet og Luktvatnet var jo en del av Hemnes/Rana fra gammel tid).

Den som har skrevet alle disse feilopplysningene inn i artikler om både Rana og Melfjorden, må selv snarest rette de opp. Hvis ikke, må admin kontaktes. Hilsen ekte ranværing.--Tangofesitival 20. jan 2008 kl. 16:01 (CET)


  • Det var jo fullt av stygge feil på sida (huff):

1) Gården hadde ikke en ”gjeld” på 1 våg. Det kalles matrikkelskyld, og var et system for verdsettelse av gårder primært brukt til å skattlegge brukerne og beregne årlig leie til eieren. 1 våg var en nokså alminnelig bra gård, til sammenligning hadde i 1666 Mo ( i Rana) en matrikkelskyld på 3 våger, Skonseng 2 våger og Ramnåga 1/3-dels våg.

2) ”Raens Fiering” betyr ikke ”Ranfjæring”, men ”Ranens fjerding”. Det er betydelig forskjell på -fjæring, -fjerding og -væring.

3) Navnene på oppsittere i 1666: rette fornavn på han som leide halve gården (½ våg) skal være Haagen.

4) Det er riktig at 1663-66 opprinnelig er et MANNtall, men en og annen kvinne er jo også nevnt, f. eks. ”Moriarit Jacobsdaatter” på Nordværnes i Rødøy (riktig fornavn skal være Marit) og Synneue Oluffsdaatter (Synnøve) på Aldra i Lurøy. I slike tilfelle var det enker som satt som brukere av gården.

5) Det er bare en spekulasjon at Melfjorden ”betyr” den mellomste fjorden, påfunnet av O. Rygh. Det er mange stedsnavn i Norge som begynner å Mel-. Husk av Melfjorden er et gammelt navn og i likhet med Rana, Træna, Ytteren, Lurøy m.m. er det ingen fasit på hva navnet kommer av. Her kan en kun komme med gjetninger. --Tangofesitival 20. jan 2008 kl. 16:55 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Melfjordbotn. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. okt. 2017 kl. 23:21 (CEST)[svar]