Diskusjon:Matematisk analyse

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Om artikkelnavnet[rediger kilde]

Burde siden hete kalkulus i stedet for matematisk analyse? På engelsk skiller man mellom calculus (differensial- og integrasjonsregning) og analyzis ( det formelle og logisk stringente grunnlaget for calculus).

Mange universitet/høyskoler kaller også begynnerkursene i matematikk for kalkulus, så det virker som ordet er på vei inn i det norsk språket. Arnekle 20. mai 2007 kl. 17:34 (CEST)[svar]

Personlig synes jeg ikke kalkulus er noe veldig godt norsk ord. Analyse (eller matematisk analyse) slik det brukes på norsk betegner også et videre felt (både reell og kompleks analyse), og jeg synes derfor det er en bedre betegnelse for en oversiktartikkel. Så kan vi heller med tida forsøke å få til en artikkel om reell analyse (som tilsvarer det engelske calculus) og kompleks analyse som utdyper denne noe mer. Det er nå i alle fall mitt forslag :-) --Remo 21. mai 2007 kl. 09:21 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Matematisk analyse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. sep. 2017 kl. 05:29 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Matematisk analyse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. des. 2017 kl. 03:18 (CET)[svar]

Ordet kalkulus - igjen[rediger kilde]

Jeg må si meg enig med Remo: «kalkulus» er ikke et godt norsk ord. Jeg vil personlig råde til å være forsiktig med bruken. «Matematisk analyse» er et bedre begrep. Ofte kan en være enda presis og bruke betegnelsen på et del-emne - som «differential- og integralregning». Grunner til at «kalkulus» er et lite egnet ord:

1) Jeg har til nå ikke funnet ordet i vanlige ordbøker eller leksika. Det virker uforståelig og fremmedgjørende. (Nasjonalbiblioteket: Et eldre leksikon fra 1933 definerer calculus som steiner i kroppens hulrom. Sitat fra boka Kjærlighetslegen fra 1999 - Han ville jeg skulle bli kjent med de kjemiske symbolene i kalkulus.)

2) Et søk hos Nasjonalbiblioteket gir treff i 44 bøker, så jeg er klar over at ordet er i bruk. Bøkene er stort sett fra etter 1980, så bruken på norsk er relativt ny. Sterkt påvirkende har nok Tom Lindstrøms bok Kalkulus vært. Bruken av ordet er kanskje miljøbetinget (UiO?). Som matematiker utenfor UiO-systemet har jeg ikke møtt eller brukt ordet på norsk i undervisningssammenheng.

3) Historisk var det latinske ordet «calculus» brukt om aktiviteter som lå nærmere aritmetikk, se for eksempel artikkelen om tellebord. Når en wikipedia-artikkel skriver at «L'Hôpital skrev den første læreboken i kalkulus...», så virker det litt absurd, selv om en referanse er gitt.

4) I engelskspråklige land er «calculus» brukt som en forkortelse for «infinitesimal calculus». Den engelskspråklige bruken er også omtalt i starten av Tom Lindstrøms bok. Det er vel ingen grunn til å overta denne bruken, når vi har bedre norske ord?

5) Innholdsmessig er ordet uklart: Er begrepet synonymt med matematisk analyse eller er det noe litt annet? Engelsk wp har to artikler, en for Calculus og en for Mathematical analysis. I artiklene finner en «In mathematics education, calculus denotes courses of elementary mathematical analysis.» og «Analysis evolved from calculus, which involves the elementary concepts and techniques of analysis.» Fra dette skulle kalkulus være elementær matematisk analyse. Kanskje burde denne forskjellen vært presisert i vår egen wp-artikkel.

Ved å unngå ordet «kalkulus», unngår en hele problematikken. Toba (diskusjon) 26. jan. 2021 kl. 12:26 (CET)[svar]

Ved å unngå ordet, unngår man det meste, ja, men man unnviker også plikten til å opplyse. Følgelig må "kalkulus" inn som (f.eks) en liten artikkel, hvor man kan forklare hvorfor man ikke bruker begrepet, og med lenker til artikler om det man kan regne med at leseren faktisk søker... Jeg ser at ordet i dag rett og slett er en omdirigering til en artikkel; det er i utgangspunktet greit, dersom man så finner kalkulus nevnt i innledningen, slik at man der knytter an til den nødvendige forklaringen. Uten en sånn forklaring, forstår nemlig ikke en nybegynner i faget hvorfor man ble omledet til den artikkelen. Autokefal Dialytiker (diskusjon) 22. des. 2022 kl. 17:29 (CET) @Toba: Henger på en ping for å få bevegelse i ting; les det jeg har skrevet fra og med "Ved å unngå ordet..." Autokefal Dialytiker (diskusjon) 1. feb. 2023 kl. 16:58 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Matematisk analyse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. mai 2022 kl. 20:01 (CEST)[svar]