Diskusjon:Lutefisk

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mesteparten av artikkelen er om tilberedning, men det står «tradisjonell» innledningsvis. Her burde det være mye historisk å legge til. Luting var vel en form for konservering vil jeg anta. Vent litt, la meg kjøre et søk... Ah, her er noe: Forskning.no: Lutefisk - mat eller rottegift? og Forskning.no: Innovatør med tørrfisk. Og her er en bok: «Historier om lutefisken - og lutefiskens historie», Moberg, John/Kløvstad, Jan, Oslo, 1988, som kan skaffes www.antikvaren.no for en femtilapp. Selv er jeg hverken ekspert og spiser heller ikke lutefisk. --Finn Bjørklid 13. des 2005 kl.02:01 (UTC)

Enig i at den bør utvides, men selv er jeg i samme situasjon som deg. Så imidlertid at det var en rød lenke på forside i og med artikkelen om tørrfisk og da fant jeg ut at jeg skulle begynne ved å oversette den engelske... Så håper jeg andre entusiaster fyller i. Har lagt inn melding til den som har bildet på engelsk W om lutefisk og bedt han om å laste den opp på commons, så vi kan bruke samme bilde, og har mailet EFF - Eksportutvalget for fisk, for å finne ut om nordmenn spiser over 2000 tonn av dette stoffet hvert år... Ulf Larsen 13. des 2005 kl.02:16 (UTC)
Jeg så forhistorien om forsiden og det er flott at du tok ansvar. Siden du var i gang ville jeg ikke bryte inn i ditt arbeid, men komme med et håndslag eller kommentar her. Arbeidet ditt ser spennende ut. Skal bli interessant å lese det videre, men nå tar jeg kvelden. (gjesp) --Finn Bjørklid 13. des 2005 kl.02:21 (UTC)
Les artikkelen om tørrfisk å ser du at det er tørkinga som er konserverings måten, lutinga er bare en måte å gjøre den spiselig på. Gleder meg til slutten av Januar, da jeg skal ha min årlige lutefisk fest med 18 mennesker til bords :-) Hamstad 18. des 2005 kl.19:40 (UTC)
Hei, vet ikke om jeg forstår deg rett, men så langt jeg kan se så har jeg ikke skrevet noe om konservering - og jeg vet jo som du og sier at tørking er konservering av fisken, mens den behandles med lut for å spises. Men om du synes det er uklart så skriv gjerne om det avsnittet. Har desverre ikke fått spist lutefisk ennå - for mye Wikipedia... :-/ Ulf Larsen 18. des 2005 kl.22:25 (UTC)
Det nevnes flere steder i artikkelen at danskene ikke spiser lutefisk. Mange (de fleste?) mathistorikere mener imidlertid at lutefisken kom til Norden sørfra, via Danmark. I København var fiskebløtere en egen yrkesgruppe på 1600-tallet – men det går ikke frem av det jeg har lest (bl.a. en serie med byhistoriske hefter jeg en gang kjøpte i København) om de brukte lut. T.B.Hansen 15. sep 2006 kl. 15:54 (UTC)

Er det en referansen på "debutalderen for lutefisk", eller er det bare en gjetning? Velle 13. mar 2009 kl. 11:52 (CET)

Ekstern lenke[rediger kilde]

Lenke lagt inn 14. des 2009 kl. 08:32 tilfører ikke artikkelen noe. det er årsaken til tilbakestilling. Anne-Sophie Ofrim 14. des 2009 kl. 10:29 (CET)

Det samme nå igjen. Anne-Sophie Ofrim 15. des 2009 kl. 18:29 (CET)

Tull om skriveform[rediger kilde]

Jeg antar at artikkelen sikter til normert skriveform når det skrives "allmenn skriveform" de normerte skriveformene er både lutfisk og lutefisk, lutafisk er ikke normert. Dersom "allmenn" sikter til hva som er mest brukt osv er det i beste fall unøyaktig. En finner får sikkert flere googletreff med en av formene, men det sier i seg sjøl ingen ting anna enn noe om bruken på Internett.Tordenskrall 17. apr 2010 kl. 13:37 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Lutefisk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. jul. 2017 kl. 18:52 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Lutefisk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 14:47 (CEST)[svar]