Diskusjon:Liste over fjell i Skandinavia

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne lista er et resultat av vedlikehold av andre lister. Spesielt inneholdt Liste over Norges høyeste fjell en del unøyaktigheter, mangler og til dels feil, se historikken for denne artikkelen. Ett hovedproblem er imidlertid at de fleste artikler om de repsektive fjell, inneholdt opplysning om fjellets høyderangering. Straks en av disse opplysningene ble justert/oppdatert med konsekvens for rangeringen, var samtlige artikler utdaterte (inneholdt feil opplysning om rangering). Underveis i dette arbeidet, kom Bruker:BjørnN opp med en fin mal velegnet for slik tabell. Denne løste problemet med en slags «dynamisk» rangering. Jeg valgte likevel å fullføre arbeidet med en ny liste (denne). (Og i artiklene for de respektive fjell, er det fortsatt en god del igjen).

Som man ser, omfatter lista alle topper over 2300 moh med pf > 50 m. På topp 22 er altså lista identisk med andre lister, f.eks. Toppomania. (Men Toppomania ser heller ikke ut til å være vedlikeholdt på en stund, og også der finnes feil). Blant feilkildene er nedsmelting av bredekte topper. Flere av disse er nå lavere enn tidligere oppgitt.

Den største forskjellen er at lista inkluderer Sverige (og Danmark, jfr. størst sekundærfaktor), og at topper med de minste primærfaktorene er ekskludert under 2300 moh. Dette både for ikke å gjøre lista unødig lang, men også for å beholde fokus på ekstremene. Men siden det bare er primærfaktorer opp til 400 m som ekskluderes, vil en sortering på primærfaktor likevel omfatte en lang liste over de største primærfaktorene (fler enn Liste over skandinaviske fjell med størst primærfaktor).

På samme måte vil også alle de lengste sekundærfaktorer omfattes. Lista favner således alle topper som utmerker seg i ett eller flere av kriteriene høyde, primærfaktor eller sekundærfakor. Og disse kan sammenliknes og rangeres på ulike måter.

Jeg vet at det finnes synspunkter på om det er lurt å samle dette i en liste. Jeg er imidlertid av den oppfatning at det er det.

Enjoy! Hebue (diskusjon) 21. jul 2013 kl. 11:11 (CEST)

Kriteriene er noe justert og litt annerledes enn det ovennevnte.Hebue (diskusjon) 29. sep. 2019 kl. 11:57 (CEST)[svar]