Diskusjon:Liste over Oslos gater

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hvilke gater og veier har leksikalsk interesse[rediger kilde]

Dette er en flott oversikt, men jeg er skeptisk til at det er lagt lenker fra alle navnene. Det er en invitasjon til å skrive artikler om alle, og jeg kan ikke se at alle gatestumper i Oslo, eller noen annen by, har leksikalsk interesse. Vi har artikler om en del gater som er viktige fordi de er lange, gamle, er knyttet til historiske hendelser eller har flere kjente bygninger, men mange av disse er bare nye, korte gater med nye bolighus som det ikke er noe å skrive om. Cnyborg 10. jun 2006 kl.22:17 (UTC)

Jeg gjorde det slik fordi jeg følte det var enklest, og tvertimot mener jeg ikke at det er en invitasjon til å skrive om alle, det er derimot en veldig grei liste for å se hvilke gater som er skrevet om. Dog jeg kan se at også Kategori:Veier i Oslo kan tjene dette formålet. Det blir uansett slitsomt å vurdere hvilke gater som fortjener lenking og hvilke som ikke gjør det, det er jo flere tusen der. Kjetil Svenheim 10. jun 2006 kl.22:18 (UTC)
Jeg skjønner problemet ditt. Mitt anliggende er at vi stadig går ut og oppfordrer folk til å skrive artikler fra røde lenker, og hvis man trykker på en av dem får man beskjeden «Wikipedia har ingen artikkel med tittelen «...». For å opprette artikkelen, skriv i boksen under og klikk «Lagre siden». Dine endringer vil bli publisert med en gang.» I slike lister som nødvendigvis omfatter mye som det ikke er aktuelt å skrive om kan det være bedre å legge inn lenker kun til de det finnes artikler om og de man er sikker på at det bør skrives noe om, og så la resten være uten lenker. Hvis det blir skrevet artikler senere kan det heller lenkes til dem da. Alternativet er å gjøre som på en:List of London streets and roads, der man bare har tatt med de som bør ha artikler, og så legger til nye etterhvert som det skrives om dem. Da får man en oversikt over hvilke gater det er skrevet om og hvilket det bør skrives om. Cnyborg 10. jun 2006 kl.22:27 (UTC)
Ja, jeg ser poenget ditt. Jeg vil ikke gjøre som en:List of London streets and roads, poenget var å lage en komplett liste over gatene, vi har Kategori:Veier i Oslo for det andre formålet. Jeg skjønner selvsagt at de fleste av gatene ikke trenger artikler, men noen dusin av dem kan potensielt ha en historie det er verdt å skrive noe om. Det er vanskelig for meg å vurdere hvilke dog, så da blir jeg nødt til å fjerne alle lenker bortsett fra de som allerede har en artikkel, samt noen få jeg vet fortjener omtale. Kjetil Svenheim 10. jun 2006 kl.22:33 (UTC)
Hadde det ikke vært flott om det fantes en tag for å lage en lenke som bare ville blitt vist OM artikkelen fantes? :) Kjetil Svenheim 10. jun 2006 kl.22:36 (UTC)
Det er mulig, men det gjør teksten litt uoversiktlig og det krever mye datakraft. Se m:ParserFunctions#.23ifexist:. ZorroIII 11. jun 2006 kl.00:29 (UTC)
Det blir kanskje litt vel tungt ja, når det er så mange gater i den listen. Men takk for info! Kjetil Svenheim 11. jun 2006 kl.00:30 (UTC)
Jeg laga en mal som gjør dette, se Bruker:ZorroIII/antirød. Bruk med måte! ZorroIII 11. jun 2006 kl.00:39 (UTC)

Jeg har nå gjort som du ba om og fjernet lenkene fra alle gatene/veiene/plassene som ikke har artikler. Du har nok rett i at det er det beste, selv om det vil medføre merarbeid hver gang en ny gate får en artikkel. Kjetil Svenheim 10. jun 2006 kl.23:20 (UTC)

Hvorfor det? Har akkurat lagt inn en artikkel om Hegdehaugsveien. LoneStar.

Fordi jeg tok poenget til Bruker:Cnyborg om at man ikke skal oppfordre til at det skrives artikler om ALLE gatene. Jeg skal legge til link til Hegdehaugsveien. Kjetil Svenheim 10. jun 2006 kl.23:24 (UTC)
Jeg har allerede lagt inn lenken. LoneStar, det er fint om du signerer innlegg med fire tilder, ~~~~. Da ser man at det virkelig er deg, og det kommer en lenke til brukersiden sin. Cnyborg 10. jun 2006 kl.23:26 (UTC)
I Oslo byleksikon står det følgende i innledningen «Oslo byleksikon inneholder artikler om alle byens gater og veier, plasser, parker, torg, broer og kaier» (fjerde utgave, 2000 ISBN 82-573-0815-3). Jeg vil veldig gjerne ha en artikkel om alle byens gater. Om det så bare står når gaten fikk sitt navn mener jeg det har almen og leksikalsk interesse. nsaa (d|@|b) 12. aug 2006 kl. 07:24 (UTC)
Jeg mener prinsippielt at alle gater i Oslo (og de andre større/eldre byene) fortjener et oppslag. Naturligvis vil ikke enhver gatestump trenge en lang artikkel (er det forresten bare meg som ergrer meg over dem som ukritisk merker oppslag som «stubber» utelukkende etter lengde, uten hensyn til om oppslagene faktisk er ufullstendige eller ikke?). Det jeg ønsker er minimum en forklaring av navnet (oppkalt etter hva), en kort historikk, og en stedfesting (her synes jeg det er en dårlig idé å bruke den nåværende administrative bydelen. Bruk tradisjonelle stedsnavn!). Jeg ser også gjerne lokal- og kulturhistoriske opplysninger, som folkelige eller eldre navn (har f.eks. lagt til «Brattbakken» som navn på deler av Ekebergveien), kjente bygninger eller steder ved veien/gaten, berømte beboere og bedrifter, viktige eller kuriøse hendelser, og tilknytning til litteratur, film o.l. --T.B.Hansen
Hvilken funksjon har egentlig Ikkerød-malen i denne listen? Slik prosjektet har utviklet seg nå må vel målet være at absolutt alle gatene i Oslo får en egen artikkel? Jeg er for øvrig enig med malens opphavsmann, den bør brukes med måte! Jensma 6. feb 2007 kl. 13:12 (CET)

Artikkelens navn[rediger kilde]

Jeg synes kategorien burde være "Gater i Oslo" og ikke "Veier i Oslo". LoneStar.

Eventuelt Gater og alléer i Oslo. Kjetil2006 10. jun 2006 kl.23:31 (UTC)
Jeg synes kategorien kanskje burde være "Gater og veier i Oslo" og at denne artikkelen muligens burde flyttes til "Liste over Oslos gater og veier". Å begynne å blande in allé blir bare tåpelig, i ytterste konsekvens vil da kategorien bli "Gater, veier, alleer, terrasser og plasser i Oslo" osv. Kjetil Svenheim 10. jun 2006 kl.23:46 (UTC)
Grunnen til at jeg mente Gater og alléer i Oslo, var at både gater og alléer er mye brukt i andre byer. Oslo er en forholdsvis liten by med få alléer. Siden verden er litt større enn Oslo (og Norge), samtidig som vi vil standardisere, så kan det være en god idé å benytte standard navn. Hva som bør være standard er noe som bør diskuteres. Kjetil2006 11. jun 2006 kl.00:19 (UTC)
Umiddelbart syntes jeg "Gater og veier" burde være standard, men veier kan jo også referere til større veier som E6 og sånne ting som ikke har noe med vanlige by-gater og veier å gjøre. Gater er kanskje en grei fellesbetegnelse på alt av gater, alleer, traseer, terrasser, og veier man finner i en by? Kjetil Svenheim 11. jun 2006 kl.00:37 (UTC)

Alfabetisk?[rediger kilde]

Jeg bare stusser litt over at listene ikke er alfabetiske. Jeg tør ikke rette det opp ettersom jeg er såpass ny at jeg ikke vet om det er tatt vedtak på at det skal være slik... (Jfr. Tå.... kommer før Tø..., Hå... kommer før Hø... osv.) Slik det er nå, holdt jeg på å føre inn Låveveien på nytt, før jeg tilfeldig så at den allerede sto der. Paaln 5. okt 2007 kl. 17:41 (CEST)

Det skal sorteres alfabetisk. Flott om du retter innføringer som ikke er alfabetisk. nsaa 5. okt 2007 kl. 17:50 (CEST)

Håper når folk jobber med artiklene kan legge inn kart fra OpenStreetMap. Mvh Røed (d · en) 9. jun 2008 kl. 17:39 (CEST)

Dette virker jo bare helt genialt. Kunne du ha beskrevet en enhetlig måte å hente ut veier. Jeg har gjort et forsøk her: Brannfjellveien. Mulig vi skal legge opp en egen parameter i gatenavn-malen (med lenke til Openstreet o.a.)? nsaa 9. jun 2008 kl. 21:47 (CEST)
Jeg skulle gjerne sett at vi kunne hentet ut noe som illustrerte den ene gaten. Det var ikke lett å se av kartet hvor brannfjellveien går. Da mister kartet mesteparten av funksjonen. Det jeg hadde ønsket meg var et oversiktskart over hele Oslo med den ene gaten det dreier seg om avmerket. Men for å få det til på et skikkelig vis måtte vi ha en tilnærmet automatisk måte å lage det på. En lenke til Openstreetmap er greit. Utmerket å kunne reklamere for andre prosjekter i vår ånd heller enn til gule sider eller lignende. Haros 9. jun 2008 kl. 22:04 (CEST)
Burde være mulig å markere veien med en farge på et vis, folkene på Wikipedia:WikiProject OpenStreetMap kan muligens hjelpe litt med rutiner osv. Mvh Røed (d · en) 9. jun 2008 kl. 23:26 (CEST)

Alfabetiseringsprinsipp[rediger kilde]

Er det en spesiell grunn til at vi her følger et annet alfabetiseringsprinsipp enn ellers i samfunnet? Her er det alfabetisert som om det skulle være personnavn, der man tar hensyn til enkeltleddene. Det normale i ordbøker — og i Oslo byleksikon, som det er naturlig å sammenligne seg med — er imidlertid at man regner bokstavene fortløpende, slik at f.eks. C.A. Pihls gate alfabetiseres på capihlsgate og dermed ikke kommer først under bokstaven C bare fordi første ledd kun består av én bokstav. Vinguru (diskusjon) 30. mar. 2014 kl. 10:16 (CEST)[svar]

Kan legge til at det også er vanlig å alfabetisere som om enkelte forkortede ord er stavet fullt ut. Dette gjelder ikke deler av navn, men det gjelder f.eks. «doktor» for «dr.» og «sankt» for «st.». Vinguru (diskusjon) 30. mar. 2014 kl. 11:17 (CEST)[svar]

Innledning[rediger kilde]

Har ajourført innledningen i pakt med at relevante institusjoner har endret sine datasystemer og dermed URLer. Juster gjerne hvis noe synes uklart eller fremgangsmåten ikke fungerer. Vinguru (diskusjon) 15. jun. 2014 kl. 11:05 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over Oslos gater. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. feb. 2021 kl. 12:21 (CET)[svar]

Mulig å automatisk vise antall?[rediger kilde]

Mener å huske å ha sett lister som alltid holder styr på antall elementer i listen. Er dette mulig her? Gutten på Hemsen (diskusjon) 2. aug. 2022 kl. 21:27 (CEST)[svar]