Diskusjon:Kurator

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kurator (psykologi)[rediger kilde]

Till sidan kurator länkar Reidar Bjørnestad, som är "kurator (psykologi)", inte "kurator (kunst)". Denna dubbla betydelse framgår inte av den nuvarande artikeln. --LA2 14. aug 2006 kl. 00:30 (UTC)

Fikset lenken. Cnyborg 14. aug 2006 kl. 00:55 (UTC)

Fremmedord som behøver eksemplifisering[rediger kilde]

Kurator er rollen. det en kurator gjør er å kurere. Stemmer dette, og er det å kurere synonymt med å ta vare på/vedlikeholde. Kan da rollen som kurator brukes om personer som tar vare på kunstsamlinger? Er en bibliotikar også en kurator, da han eller hun tar vare på en boksamling. Og hva med personer som jobber i et tidskrift sitt arkiv. Er denne personen en kurator for avisartikler? Mathias Ahoy! (diskusjon) 16. jan. 2021 kl. 15:08 (CET)[svar]

Hei Mathias Ahoy!. Godt spørmål, forsøker å forklare: Ja, kurator er en rolle, men kuratoren kuraterer. Kurering er det andre som gjør. Å kurere kommer av en kur og ordet kur har samme opprinnelse som kurator i latin, men kuratoren kom inn i norsk (og andre språk) med en annen bruk og betydning enn en kur. Kuratorene har aldri kurert.
- I Norge i dag brukes kuratorer bare til det som artikkelen beskriver, dvs de kuraterer kunstsamlinger.
- I tidligere tider så ble kuratorer i Norge også brukt til å ta vare på (rettslige) interesser, men da kuraterte de ikke. Prokuratorer har sin opprinnelse i ordet kurator og viser noe av denne gammeldagse betydningen av ordet kurator. Vi har herfra også prokura igjen i norsk. Den andre kuratoren vi har i behold på norsk her er sosialkuratoren som tar vare på sosialklientenes interesser, men de kurerer dem ikke. På svensk og tysk finnes fortsatt forskjellige kuratorer som vi ikke lenger kaller kurator i Norge, se f eks sv:Kurator og de:Kurator. Går vi tilbake til 1881 så finner vi også slike kuratorer i Norge [[1]].
- En kur eller å kurere finnes også på flere språk, f eks engelsk a cure/to cure og tysk eine Kur/kurieren og som sagt har disse ordene samme opprinnelse i latin som kurator, men selv om de kommer fra det samme latinske ordet har de etterfølgende avleggerne fått forskjellige betydninger. Grunnbetydningen av en kur/å kurere dreier seg om å ta vare på i betydningen å helbrede noens helse, dvs "ta syke i kur" eller i overført betydning helbrede noen eller noe.
- Ingen av betydningene dreier seg om vedlikehold og ingen av disse kuratorene verken på norsk eller på andre språk har kuratert eller kurert arkiv eller boksamlinger. Noen utvalgte gode ordbøker forklarer betydning og ordenes opprinnelse, se [[2]][[3]][[4]][[5]]. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 17. jan. 2021 kl. 20:55 (CET)[svar]