Diskusjon:Hjerteinfarkt/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Artikkelen sier:[rediger kilde]

"Førstehjelp i skog og mark

Ved mistanke om infarkt langt fra sykehus og på steder der bilambulanser ikke kommer til, kan det være berettiget med transport med luftambulanse(fly eller helikopter) eller bæring. En infarktpasient bør ha maksimal hvile og ro, så han bør absolutt ikke gå selv. Derfor kan ikke pasienten ta seg fram til vei selv."

Skal man bare la en person ligge der mens man venter på ambulanse, eller skal man utføre hjertekompresjon?

En person med mulig hjerteinfarkt har vanligvis brystsmerter, kan være tungpustet og kan kaldsvette. En komplikasjon ved hjerteinfarkt er at hjertet kan få en rytmeforstyrrelse som ødelegger pumpeeffekten. Når blodsirkulasjonen opphører besvimer pasienten på få sekunder. Hjertekompresjon skal bare brukes når hjertet ikke slår og pasienten er bevisstløs. Hvis man må vente på transport er det viktig å redusere stressnivået og roe ned pasienten. Infarktpasienter skal ofte ordne det ene og det andre i ventetida. Da er det viktig å kommandere dem til å ligge og sørge for at andre gjør det som stresser pasienten. Det er viktig at pasienten ikke fryser. Hvis det er medikamenter tilgjengelig bør pasienten få nitroglycerin under tunga som utvider blodårene og bedrer blodgjennomstrømningen i hjertemuskelen. Dipril, Globoid eller andre acetylsalicylpreparater virker blodfortynnende og kan bidra til at en eventuell blodkoagel i en koronararterie blir løst opp. Bevegelse, støy og risting kan gi en type uro som øker faren for hjerterytmeforstyrrelse. Derfor er det god infarktbehandling å la pasienten hvile, stresse ned, være varm og gjerne gi smertetillende medisiner som kan dempe smertene. Transport er egentlig ikke viktig. Det vil ofte være bedre å kjøre ambulanse fort for å hente pasienten, men når pasienten er i bilen sakte og behagelig heller enn enn fort og ristete utrykningskjøring. Det skal likevel ikke sløses med tid, så det er viktig å kjøre rolig med blålys så ambulansen ikke hindres av trafikken. Det kan være vanskelig å få uerfarne ambulansepersonell til å kjøre rolig og behagelig med blålys. Mvh.Reodor 2. apr 2009 kl. 11:11 (CEST)
Fint å vite, takk. 83.108.232.65 2. apr 2009 kl. 12:50 (CEST)


Synes det er misvisende (for ikke å si direkte galt) å si at ambulansen skal kjøre rolig...det er viktig å komme raskt til behandling for å redde mest mulig av hjertefunksjonen. Det kan kun gjøres ved å reetablere blodforsyningen og all tid som kastes bort vil føre til større hjerteskade. I tillegg kan jo det i mange situasjoner være alvorlige arytmier osv. hvor rask behandling blir enda viktigere! CallExner 23. feb 2010 kl. 15:06 (CET)

Helt enig i at det er misvisende at ambulansen skal kjøre rolig. Har lagt inn noen mindre endringer i dag fra gode norske kilder, blant annet her: Ved mistanke om akutt hjerteinfarkt bør pasienten innlegges i sykehus på raskeste måte.Maas kø 1. sep 2010 kl. 13:56 (CEST)

Andre hjertemarkører enn troponin har kanskje i dag først og fremst historisk interesse? Noen som har tanker om det kan og bør flyttes til historikk? Tenker ellers å inkorporere litt fra et par kilder, blant annet http://www.tidsskriftet.no/index.php?seks_id=1969475 må bare sette meg litt inn i sjanger og koding først. Maas kø 1. sep 2010 kl. 11:59 (CEST)

Har nå lagt inn noen mindre endringer i dag. Det er en stund siden sist jeg har redigert her, så vil være takknemlig for alle tips om skrivemåter. Maas kø 1. sep 2010 kl. 13:56 (CEST)

Sitat: «Viktige risikofaktorer for utvikling av hjerteinfarkt er fremskreden alder, røyking, høyt LDL (farlig kolesterol) og lav HDL (bra kolesterol), diabetes og fedme.». Bra kolestrol ?? --Ezzex 25. apr 2011 kl. 01:16 (CEST)