Diskusjon:Hær

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Annen artikkel[rediger kilde]

Denne artikkelen dekker det samme: Armé (forband). Harald Hansen 14. des 2005 kl.08:07 (UTC)

De omhandler da vitterlig for forskjellige ting? En forsvarsgren og et forband..? --–Duffman 14. des 2005 kl.08:10 (UTC)
Jeg er enig med Harald at vi her har to artikler som omhandler det samme. Jeg liker den nye utformingen av artikkelen din, Duffman (med X'er og |'er), og foreslår at du slår sammen de to artiklene (på en pen og ryddig måte ;-)), og at du tar med infoboksen fra den andre artiklen (Armé (forband)), som mer går på norske forhold. Betyr egentlig ikke ordet «hær» og «armé» i utgangspunktet det samme?? Ingen av oss tre er eksperter på området, kun «entusiaster», så det er kanskje ikke så lett oss i mellom å avgjøre hva som er helt korrekt..... Forhåpentligvis finner noen «skikkelige» militærhistorikere frem til Wikipedia og disse artiklene, og kan rettlede oss... Utover det; jeg har ikke lyktes å få tak i min bekjente i Hæren. Han er enten på ferie eller veldig opptatt i jobben. Men han er en nær venn av min far, så han burde reagere på meldingene jeg legger igjen på telefonsvareren hans....

Struktur[rediger kilde]

Jeg er av den bestemtet formening at Bataljon og Regiment IKKE er det samme, at bataljon er underordnet regiment. (Det heter jo f.eks. 506th Parachute Infantery Regiment(altså PIR), mens battalion i alle sammenheng bare blir benevnt 1st, 2nd, 3rd osv.) Når det gjelder Kompani/Eskadron/Batteri er nok det riktig å sette sammen, det er kun begrepsforskjeller avhengig av våpengren. Videre er det helt riktig at Tropp=Platoon, hva section er lurer jeg litt på... Squad=lag og under det finnes bare den induviduelle soldat. Team er vel forsåvidt bare en betegnelse på tilhørighet og kan beskrive både et lag og en tropp. Øystein Liland 14. des 2005 kl.10:16 (UTC)

For å forstå hvor i hierarkiet regiment hører hjemme må du lese artikkelen om regiment. Regiment er to forskjellige organisasjoner: en administrativ organisasjon og en operativ avdeling. Poenget med å sidestille regiment og bataljon i hierarkiet er at du aldri vil finne en arméstruktur der brigader består av flere regimenter som igjen består av flere bataljoner. Fire team (fireteam) er noe helt annet enn en tropp. --–Duffman 14. des 2005 kl.10:25 (UTC)
Mener du med «fireteam» brannbekjempningslag ombord på skip osv., så mener jeg de har struktur av et lag... Forøvrig vil jeg bare si at jeg gjorde unna førstegangstjenesten i Luftforsvaret, man at det på rekruttskolen er ganske lik struktur som Hæren. I min førstegangstjeneste var alle troppsjefene fenrik, med untak av én. Han hadde ''Krigsskolen I'', men trivdes best på det nivået han var, og ville ikke forflyttes til nestkommanderende (NK) for et kompani, så han fikk ansvaret for en tropp i stedet. NK for kompaniet hadde forresten også graden kaptein, og fikk meg til å forstå at NK i et komani ikke er begrenset til bare å være løytnant. Siden har jeg forstått at en bataljonssjef i utgangspunktet er ment å være major, men at det er mulighet for en oberstløyntnatnt å inneha denne stillingen. En NK i bataljon er i utgangspunktet kaptein, men det er ingenting i veien for at han/hun kan være major. Forøvrig var sjefen for flystasjonen (Værnes), hvor jeg gjorde førstegangstjeneste oberst, mens sjefen for flystajonen jeg gjorde unna resten av førstegangstjensten på, var oberstløytnant.... Mens jeg var i HV var sjefen for et område kaptein, NK løytnant og troppsjefene enten fenrik eller sersjant. Lagfører var korporal (og måtte gjennomgå første trinn av lederutdannelse) og laget består av åtte mann. Etter det jeg har hørt, har HV den samme strukturen som Hæren, bare med andre benevninger. En kamerat jeg ble kjent med under studiene på DPH, var i hæren, og han ble forfremet til korporal og lagfører. Øystein Liland 22. des 2005 kl.04:42 (UTC)
Fireteam er en enhet i infanteriet.
Bataljoner ledes av en oberstøytnant. Under annen verdenskrig var det visse unntak, blant annet fordi det var mannskapsmangel, men idag ledes bataljoner i alle vestlige land av oberstøytnant. I Storbritannia og de andre Samvelde-landene er majorer sjef for et kompani.
Du som HV-mann kan kanskje legge inn det du vet om HV-strukturen i artikkelen om Heimevernet? --–Duffman 22. des 2005 kl.07:54 (UTC)