Diskusjon:Glo

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Problemet med iw-lenkene[rediger kilde]

Problemet er at denne artikkelen omhandler to forskjellige fenomener: En liten lysbue, som behandlet på it:Scintilla; og en glo, som behandlet på de:Glut (Verbrennung) (og for den saks skyld de:Funke (Verbrennung)) og (så vidt jeg kan bedømme) tl:Baga (kimika).

Den danske da:Gnist lider av samme problem, mens den engelske en:Spark er en pekerside, tilsvarende – og iw-lenket fra – Gnist (andre betydninger).

Dette er ikke en artikkel om et fenomen. Det er en artikkel om to fenomener som omtales med samme ord. Spørsmålet jeg stiller meg er: Bør dette flettes med Gnist (andre betydninger) til en pekerside, eller er det tilstrekkelig potensiale her til å splitte i en artikkel om hvert av de to fenomenene? — the Sidhekin (d) 18. nov 2010 kl. 20:30 (CET)

Denne bør være om gnist som «glødende partikkel». Gnist som «lysbue» er behandlet i den artikkelen. Finn Rindahl 18. nov 2010 kl. 22:52 (CET)
Men det har vi da et norsk ord for, nemlig «glo» (pl. «glør»), som har samme rot som og tilsvarer det tyske «Glut» (av glühen, altså gløde) -- hva som også tilsvarer det engelske ember... 99,9% av folk som slår opp på «gnist», vil sannsynligvis vente å finne en artikkel om fenomenet som på engelsk kalles «spark» -- altså en utladning som i en tennplugg. Om det skulle være uenighet om dette, får ordet «gnist» heller lede til en pekerside. Asav 20. nov 2010 kl. 06:43 (CET)
Så da flytter vi denne artikkelen til Glo, fjerner omtale av lysbuer fra den, og flytter Gnist (andre betydninger) hit til Gnist? Høres ut som en grei plan. — the Sidhekin (d) 20. nov 2010 kl. 17:04 (CET)
Det lyder som en bra plan! Asav 21. nov 2010 kl. 09:14 (CET)
En gnist kan være en plasmaboble. Lysbuer er ofte en teknisk metode/innretning for å lage et plasma. Plasmabobler kan oppstå under knusing av blant annet granitt under høyt trykk. — Jeblad 21. nov 2010 kl. 21:49 (CET)
Vel, jeg har flyttet og endret på iw-lenkene – og fikset «lenker hit» etter beste evne (tror ikke det ble så galt). Om plasmaboble skal legges til på gnist, overlater jeg til andre å vurdere. — the Sidhekin (d) 21. nov 2010 kl. 22:11 (CET)

En forskjell på gnist og glo som knapt er nevnt hittil i denne diskusjonen, er at glør kan ligge i ro (f.eks. i et bål) mens en gnist vel nærmest per definisjon flyr gjennom luften? - Soulkeeper 14. des 2010 kl. 13:00 (CET)

Broren min var gnist, men på ubåt, ikke i luftforsvaret. ;-) Mer seriøst har jeg prøvd å dekke dette i denne artikkelen: «En liten glo i flukt kalles ofte en gnist» – og i Gnist, hvor en av betydningene er gitt som «glo, glødende partikkel, i flukt». Men det kan sikkert gjøres bedre. — the Sidhekin (d) 14. des 2010 kl. 15:18 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Glo. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. feb. 2023 kl. 16:41 (CET)[svar]