Diskusjon:Fosforbomber/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Først, fosforbomber er ikke kjemiske våpen.[rediger kilde]

Slike våpen fungerer spesifikt gjennom sin giftighet. Dernest er det ikke enighet om at slike våpen generelt er forbudt. — Jeblad 23. okt 2006 kl. 18:14 (UTC)

på engelsk wikipedia beskrives det som et kjemisk våpen, og jeg tror heller de ikke vil være kontoversielt å kalle det et kjemisk våpen. Fosforbomber er forbudt i følge geneve-konvensjonenDette usignerte innlegget ble skrevet av Ezzex (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Det er omstridt om fosforbomber er forbudt etter Geneve-konvensjonen. --Kjetil Ree 23. okt 2006 kl. 20:29 (UTC)
På norsk virker kjemiske våpen ved å være giftige. Eksplosiver (og alle andre stoffer) er også kjemikalier... Jeg hadde forresten inntrykk av at nesten alle land brukte fosforbomber til forskjellige formål, og ikke bare USA og Israel (og ikke bare i det siste). Harald Hansen 30. okt 2006 kl. 09:33 (UTC)
Alle eksplosiver virker gjennom kjemiske reaksjoner, men kjemiske våpen er på norsk knyttet til bruk av kjemikalier som virker primært gjennom sin giftighet. Det er nok lite fornuftig å redefinere dette begrepet, men det kan være fornuftig å nevne at fosfor er giftig uten at dette er en primær virkemekanisme i dette tilfellet. Flere stridsgasser er da basert på fosforforbindelser, spesielt enkelte lungegasser og hudgasser.
Fosforbomber har en forhistorie som et våpen brukt for å antenne brann, og på grunn av stoffets selvantennelighet så har det en betydelig psykologisk effekt. Det er imidlertid problematisk å håndtere og andre løsninger brukes der det er mulig. Den vanligeste spredemetoden har også lite til felles med en tradisjonell «bombe». Metoden fra WW2 kan være et godt eksempel, en pakke med papp-biter innsatt med voks, parafin og litt fosfor i ene enden blir sluppet fra fly og en mekanisme åpner pakken i luften. Pappbitene faller ned over et stort område og vil selvantenne, hvoretter det oppstår en stor mengde branner.
Ofte blir flare feiltolket som fosforbomber. Dette er motmidler («narremidler») som skytes ut fra fly for å lure misiler som er heimende på ir og termiske kilder. Fosfor er også brukt i røykgranater som brukes mot ir og termisk observasjon, og også for å forstyrre svært høyfrekvente billeddannende radarer. Som oftest er det bilder av flare som dukker opp i aviser som bevis på at noen har brukt fosforbomber. — Jeblad 9. jan 2009 kl. 16:03 (CET)