Diskusjon:Forlaget Oktober

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oktober og Tøgrim[rediger kilde]

Jeg har retta litt på Oktober-artikkelen, ut fra at jeg kan mye om det der:

  • Jeg laga navnet til forlaget
  • Jeg jobba i den, på et tidlig tidspunkt, og sto i Oktoberbokhandelen i Teatergata, som seinere gikk opp i bokbandelen Trondsmo (som fortsatt eksisterer). Et spørsmål jeg fikk før i tida: NEI, den er ikke oppkalt etter meg! Mamman til Ivar Trondsmo hadde en kjolebutikk der, som vi tok over. Redigerte bøker, pakka bokpakker, hele hurven. Mye av det jeg kan om forleggeri er derfra.
  • Jeg var i en del år seinere STYRELEDER der.

Oktober var altså ikke NÆR AKP(m-l), det var AKPs partiforlag.

På 60-70-tallet var Bok-cafeer et litt anna fenomen enn Oktober-bokhandler. Noen Oktoberbokhanlder var eller blei bokkafeer. Men Oktober gikk ikke inn i og etablerte bokkafeer som IKKE var Oktober-bokhandler. Det eneste unntaket var den store Trondsmo-bokhandelen i Oslo, som fortsatt fins, og, det må jeg innrømme, fortsatt gjør meg stolt og glad hver gang jeg går forbi. Jeg har jobba der, og jeg har nå lagt igjen UHORVELIG mange flere titusen kr. enn jeg noengang fikk utbetalt for å selge bøker der!

Jeg har fulgt prinsippet om å ikke skrive om meg sjøl, og holdt meg til fakta om forlaget og informasjon om andre. Derfor bare tilslutt en absolutt ikke-encyclopedisk histore om meg, her bak kulissene på debattsida:

En anekdote om navnet:

OKTOBER var en bokhandel som våre svenske maoist-kamerater laga i Stockholm på 1960-tallet. Ut av det laga de også Bockforlaget Oktober. Som via avleggere og forfattere og forleggere fortsatt har kulturell betyding i Severige.

I 1970 hadde vi bestemt å laga forlag i Oslo.

Tøgrim foreslo at det skulle hete OKTOBER.

En venn av ham, som hadde et klengenavn som begynte på "stalin-..." var uenig.

Hva syntes han forlaget skulle hete:

  • Røde Sol Marxist-Leninistisk Arbeiderforlag!

da eksploderte Tøgrim og ropte:

  • RØDE K.DD STALINISTISK R....forlag!

Etterpå vare avstemning. Tøgrims forslag blei enstemmig vedtatt.

Jeg ANGRER! Tenk om det andre forlaget hadde blitt vedtatt! TENK om Aschehoug idag hadde eid et forlag som het Røde .... Stalinistisk .....forlag! Herrlig!

(Jeg håper jeg ikke blir suspendert for språkbruken her? Det er ikke meg som snakker sånn, det er bare en objektiv historisk opplysning!)

Bestehexer til alle, Tøgrim 2006-01-12

Diftonger[rediger kilde]

Jeg gjorde om noen av de verste diftongordene til mer normert bokmål. Håper jeg ikke fornærmer noen, men dette er bokmålswikipedia, ikke samnorskwikipedia.

Forfatterlista[rediger kilde]

Det er føyd til en lang liste med forfattere? Men hvilke forfattere? De som har gitt ut på Oktober, formodentlig, men når? Opp gjennom historia? På 2000-tallet? I 2010? De som har kontrakt i 2011? Det trengs en setning med en forklaring til forfatterlista. Kimsaka 3. apr 2011 kl. 14:03 (CEST)

Norske forfattere utgitt på Oktober oppdatert pr våren 2011. Lista vil bli langt nyttigere om det føyes til kolonne i tabell for debutår, antall bøker, boktitler m.m. H@r@ld 3. apr 2011 kl. 17:03 (CEST)
Om det skal være en komplett liste med «Norske forfattere utgitt på Oktober» stusser jeg litt. I så fall mangler en del. Du har formodentlig brukt forlagets nettsider som kilde? Det ser ut som om de har hoppet over flere; fra forlagets første år, kanskje spesielt fra saksbøker...? Litt usikker på kriteriene for lista. Om alle skal med kan jeg jo kikke i gamle Oktober-kataloger og suplere noe? Kimsaka 3. apr 2011 kl. 18:26 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Forlaget Oktober. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 19:20 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Forlaget Oktober. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. feb. 2021 kl. 19:50 (CET)[svar]