Diskusjon:Droge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Definisjon og avgrensing av begrepet[rediger kilde]

Plantestoffer som ikke er brukt som legemiddler er ikke droger. Derfor faller en rekke av eksemplene som var brukt på planter som gir rus utenfor denne definisjonen. De fleste droger er også offisinelle dvs. de finnes i en farmakope som er apotekenes oppslagsverk med stoffer, klassifisering av disse og oppskrifter på legemidler. --Nina 6. apr 2006 kl.16:56 (UTC)

Det er nok en veldig farmakosentrisk holdning. Iflg. Norsk Ordbok kan droge være «…råemne (av planter, meir sj. av dyr) nytta ved tillaging av medisin el fargestoff el teknisk bruk (SS 1955,426—427;SS 1960,468)». __meco 6. apr 2006 kl.17:36 (UTC)
En droge er en lite bearbeidet råvare fra plante- eller dyreriket, beregnet til medisinsk bruk. I denne definisjonen vil ikke krydder være en droge. I praksis brukes begrepet droge også om krydder, fett, stivelse o. a. De aller fleste droger kommer fra planter og er oftest tørkede plantedeler. De kan også være mer eller mindre flytende sekreter. Droger har en kompleks og delvisvarierende kjemisk sammensetning. De blir ofte brukt som legemidler.

Dette er en farmasøytisk definisjon og det er resten av artikkelen også. Jeg har akkurat diskutert de stoffene som var i artikkelen med min ektemann som er farmasøyt og de er ikke offisinelle droger og kan ikke klassifiseres som det. Du må ikke forveksle dette med det engelsk drugs --Nina 6. apr 2006 kl.18:08 (UTC)


RETNINGSLINJER FOR GODKJENNING AV NATURLEGEMIDLER

3.3 Droge Med en droge menes et plante- eller dyremateriale anvendt i en medisinsk hensikt. En droge, eller en tilberedning av denne, betraktes som en virksom bestanddel i sin helhet enten det ak-tive prinsipp er kjent eller ei. Det aktive prinsipp kan bestå av ett enkelt kjemisk definert stoff eller en stoffgruppe.

3.4 Spesifikasjon Med spesifikasjon menes en av råvare- eller legemiddelprodusenten angitt beskrivelse, som definerer kvaliteten av råvaren eller legemidlet. Spesifikasjonen skal omfatte angi-velser av:

  • legemidlets eller råvarens opprinnelse, sammensetning og framstillingsmåte,
  • de anvendte prøvemetoder med tilhørende grenser,
  • oppbevaringsforhold.

3.5 Standard Med en standard menes en farmakopémonografi som definerer kvaliteten av en råvare eller et legemiddel, jf også forskrift om legemidlers kvalitet, standarder m.m.

--Nina 6. apr 2006 kl.18:28 (UTC)

Men nå dokumenter du hva droge defineres som i offisiell språkbruk. Det er ikke den eneste arena for språket vårt, og ofte er det ulik bruk innenfor en gitt sektor eller akademisk fagfelt og i f. eks. folkekulturen. Se den beslektede problemstillingen i første avsnitt av Offentlige anskaffelser. Droge vil jeg tro er et gammelt ord, og vi kan ikke si at den tradisjonelle bruken av begrepet er «uriktig» fordi det i en gitt kontekst har fått en innsnevret definisjon. __meco 6. apr 2006 kl.18:39 (UTC)
Hvis det er avvikende tolkinger så må disse forklares i separate avsnitt eller i separate artikler for alternative betydninger. I dette tilfellet vil vel den eksisterende artikkelen oppføres som Droge (farmasi) eller lignende. — Jeblad 6. apr 2006 kl.18:45 (UTC)


Wiener Dioscorides

Det er et eldgammelt farmasøytisk begrep. Det kan følges tilbake til Dioscorides og hans manuskript fra 500-tallet som er bevart i Nasjonalbiblioteket i Wien og som danner grunnlag for all klassifikasjon av planter. --Nina 6. apr 2006 kl.19:03 (UTC)

Vel, du er farmasieksperten. Kanskje Silje har noe å tilføye? — Jeblad 6. apr 2006 kl.19:20 (UTC)
Definisjonen av droge er ennå ikke klar nok så vidt jeg kan se. Droger er råvarer for legemidler, teknisk bruk, husholdningsbruk (mat/kosmetikk) og for naturlegemidler og naturmidler - og altså ikke alene en råvare for apotekdistribuerte produkter. Sett fra Legemiddelverkets er riktignok alle planter i utgangspunkt å betrakte som droger i Norge, men bl.a. unntakslisten gjør at artikkelen ikke er dekkende for norske forhold. (I andre land og kulturer kan dette være helt annerledes.) Jeblads forslag om å begrense artikkelens tittel slik at den gir indikasjon om å handle kun om droger i farmasøytisk sammenheng er nok det enkleste for å bøte på manglene, men uansett bør definisjonen presiseres og stoffet redigeres noe. Den tidlige farmasihistorien er helt sammenfallende med folkemedisinens og naturmedisinens - eller hva man nå skal kalle den historiske drogemedisin - men det gir ikke dagens apotekbransje og legemiddelindustri uten videre monopol på begrepet droge, ei heller på Dioscorides. 91 15. mai 2008 kl. 00:32 (CEST)[svar]
At noen roter med begrepet er neppe grunn til å endre artikkelen. En droge er ikke en droge i egenskap av å bli solgt av et apotek, en droge er en droge i egenskap av hva den er. Om det er Apotek 1 eller fremstilt i kjøkkenhagen er uvesentlig. Distinksjonen mellom en råvare for legemiddelfremstilling og en pose Lurium2000 er derimot essensiell. — Jeblad 15. mai 2008 kl. 01:01 (CEST)[svar]
Det finnes flere som definerer droge på den samme måten: http://www.rolv.no/urtemedisin/diverse/drogenavn.htm, http://www.nhm.uio.no/hagen/nyttevekst/index.htm --Nina 15. mai 2008 kl. 02:56 (CEST)[svar]
Vår artikkel samsvarer med definisjonen som er brukt på tysk wikipedia:
Drogen sind rohe oder teilweise zubereitete Produkte (als Ganzes oder in erkennbaren Teilen) hauptsächlich pflanzlichen (Phytopharmaka), aber daneben auch tierischen, pilzlichen oder mineralischen Ursprungs. Ursprünglich wurde mit dem Begriff Droge eine Drogenpflanze bezeichnet, die pharmazeutisch wirksame Substanzen enthält.
Skal det tilføyes «moderne» definisjoner så må disse belegges med skikkelige kilder. Jeg finner ikke noen og den engelsk artikkelen er ekstremt dårlig og upresis med et innhold som ikke samsvarer med denne. --Nina 15. mai 2008 kl. 12:53 (CEST)[svar]
Det er ikke snakk om «moderne» definisjoner, men om å definere hva artikkelen dekker - og ikke dekker. Den omhandler et komplekst og spennende område, og har mye nyttig faktainformasjon. Men droger defineres mer utvidet i norsk lov og forvaltningspraksis enn i denne artikkelen. Droger ligger dels under Legemiddelverket, dels under Mattilsynet avhengig av unntakslisten, urtelisten, dosering, bruksområde, bruksomfang og effektpåstander. Dersom artikkelen er ment å bare handle om produkttilbudet i apotekbransjen, bør dette presiseres klart. Det finnes (fantes) bl.a en bransje/butikktype ned navn «drogeri». Det indikerer klart at den definisjonen som gis i artikkelen ikke er universell. Er levende igler droger? 91 16. mai 2008 kl. 10:23 (CEST)[svar]
Da bør du henvise til denne definisjonen her på denne siden og finne frem til direkte referanser.
Det eneste jeg har pekt på er at dette begrepet IKKE er det samme som det engelske drug. Dette begrepet ligger nærmere vårt legemiddel, mens droge ligger nærmere herbal. England har hatt en helt annen farmasøytisk tradisjon enn resten av Europa med tre konkurrerende former for apotek: Apothecacaries, chemists og druggists som hadde et overlappende varutvalg. For å illustrere forskjellen kan jeg skrive tittelen på et av kapitlene i en ganske ny engelsk farmasihistorie: From alkaloids to gene therapy: a bried history of drug discovery in the 20th century i Andersen, Stuart; Making Medicines A brief history of pharmacy and pharmaceuticals, London 2005 ISBN 0-85369-597-0 Når det gjelder «produkttilbudet» i apotekbransjen så vil du nok ikke finne så mange droger der lengre. De forsvant med omregulering til kjeder da dette ikke er noe som er lønnsomt lengre. Mange av de vanligste drogene vil det være umulig å få tak i og de vanlige apotekene har heller ikke lokaliteter til oppbevaring og dispensering av droger. De lager heller ikke drogeutrekk eller for den slags skyld andre legemidler lengre. Dette er farmasihistorie og derfor er denne artikkelen som det er blitt arbeidet lenge med viktig. En del av opplysningene ble samlet til utstillingen Extractum som hadde en del som omhandlet droger. Om du leser farmasihistorie som er skrevet i f. eks. Tyskland vil du finne definisjon som er lik denne. Droger ble også solgt i drogerier i mange land hadde ikke apotekene monopol på denne handelen. Vi har bl.a. besøkt et drogeri som var i drift i Lyon for noen år siden, og et eller annet sted har vi nok også papirbilder derfra.
Til ditt spørsmål, ja igler er definert som droger. De var oppbevart levende i glass på apotekene før i tiden, men nå er de aseptisk behandlet og kommer rett fra leverandøren til sykehusene. Vi fikk tak i levende igler fra Norsk Medisindepot til utstillingen Extractumi 1995 som du kan se på bilde i artikkelen. De ble foret med et spesielt iglesalt som ble tilsatt nytt vann en gang i uken, en «kjekk» jobb. --Nina 16. mai 2008 kl. 12:50 (CEST)[svar]