Diskusjon:Billedvev

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bayeux-teppet. Jeg fjernet bildet fordi teppet er et broderi og ikke en billedvev. Jeg legger det over på Bayeux-teppet hvor det etter mitt syn hører hjemme. Bildet er for flott til å bli borte.--Frode Inge Helland 11. jul 2006 kl.08:07 (UTC)

Oppstadvev.[rediger kilde]

Hva menes her med «oppstadvev»?

  • 1) Oppstadgogn, vevstol fra yngre steinalder. Nær vertikal renning strukket nedover med vevlodd. Dårlig to-skaft skille med kun en kjepp og ei snor. En vever ovenfra og ned og det er tungt å slå innslaget. Brukt til Gren-veving (tykke ulltepper) av samer helt frem til nyere tid.
  • 2) Nyere oppstadgogn. Tøybom nede. Renningen strammes oppover over en øvre bom og veies ned med vevlodd. Dårlig skille. En vever nedenfra og opp. Noe enklere å slå innslaget.
  • 3) Haute-lisse, moderne oppstadvev. Tøybom nede, garnbom oppe. To-skaft skille, to trøer, slagbom. En vever nedenfra og opp. I alle henseende en vev tilsvarende en flatvev, men med oppreist renning. En kan slik veve billedvev i Haute lisse, oppreist renning, eller basse lisse, flat renning.

I Norge må en anta at både oppreist vevstol og flatvev har vært i bruk. Flatvev med flere skaft gir mulighet for billedvev i dobbeltvev-teknikk i stedet foor teknikker der innslaget vender. I kinesisk silkevevteknikk legges det da inn en gjennomgående tynn silketråd i hvert islett for å holde bildet sammen uten hull.