Diskusjon:Banjer

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Er det som står i denne artikkelen korrekt?[rediger kilde]

Jeg finner ikke referanser til alt som står i artikkelen i dag. Det stemmer heller ikke helt med erfaringsbakgrunn, I følge mine kilder kommer banjer fra fransk bagnes (fengsel). Banjeren var rommet/dekket som ble brukt til avstraffelse av galeislaver. Banjer er dessuten et rom, oftest i forpiggen, bl.a brukt som arbeidsrom for seilmakeren - banjerdekk er et dekk, under hoveddekket, ofte lagt med løse planker - og ikke nødvendigvis under vannlinjen. Banjeren på en skoleskip er f.eks der elevene sov i en felles sovesal i hengekøyer om natten og oppholdt seg på frivakt og spiste på dagtid. Altså et sted for den menige besetning. Samme gjelder orlogsskip. På de første hurtigruteskipene var banjer en felles sovesal for passasjerer på 3. plass (3. klasse). Kanskje kan Tpb som har opprettet artikkelen og så langt er eneste bidragsyter supplere/korrigere? 91 11. jan 2009 kl. 23:43 (CET)

Hei. Denne ble oversatt (delvis) fra engelsk, men det kan være at det nyanseres mellom orlop deck og banjerdekk. Det ser ut til at ordet kan ha flere betydninger. [1] Du må gjerne skrive om hvis noe av dette er feil, eller hvis du vil supplere. Eventuelt kan jeg forsøke å forbedre artikkelen når jeg har litt mindre utestående arbeid på jobb og her på Wikipedia. Andre kilder:
  • Sovesal [2]
  • Nedre dekk på krigsskip [3]
Med vennlig hilsen Tpb 12. jan 2009 kl. 19:57 (CET)

Hei og takk for din tid til raskt tilbakespill. Vi kan jo prøve å forbedre artikkelen sammen etter hvert. Jeg antar banjerdekk må ha en egen artikkel eller et eget avsnitt. I tillegg til referanser på nettet, har jeg sjekket 4 forskjellige, norske oppslagsverk og ordbøker og det synes som den norske definisjonen avviker fra den engelskskråklige. Fint du har lagt inn gode referanser. De er jo stort sett sammenfallende og entydige. Den til nrk er litt tynn ettersom det ser ut definisjonen er formulert av en landkrabbe etter 5 dagers fartstid. Men artikkelen har en viss underholdningsverdi. «Nedre dekk på krigsskip» er et vanskelig og upresist begrep ettersom antall dekk vil variere med skipsstørrelsen. Det har alltid vært viktig å ha kortest mulig vei/tid mellom sove-/hvilekvarter og arbeidsstasjoner og banjeren har derfor normalt vært plassert umiddelbart under hoveddekket. Jeg skal grave litt mer og se hva jeg finner. Mvh 91 12. jan 2009 kl. 20:26 (CET)