Den sveitsiske familien Robinson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den amerikanske filmen fra 1960, se Skibbrudd i Sydhavet
Johann David Wyss' robinsonade Den sveitsiske familien Robinson fra 1812 i en engelsk utgave fra 1891.
Klikk på bildet for å bla i eller laste ned boka som e-bok i dvju-format.

Den sveitsiske familien Robinson (på tysk Der Schweizerische Robinson) er en roman av sveitseren Johann David Wyss, først publisert i 1812. Den handler om en sveitsisk familie som strander på en øde øy i Ostindia på vei til Port Jackson i Australia.

Etter å ha strandet på den øde øya oppdager og utvikler de alle nødvendigheter for å leve et godt liv, og viser utrolig handlekraft for å tilpasse og utvikle øyas mange naturlige ressurser, samt en mengde objekter de tar med seg fra det strandede skipet.

Boken ble skrevet av den sveitsiske pastoren Johann David Wyss, og redigert av hans sønn Johann Rudolf Wyss. Boken var ment for å lære pastorens fire sønner om familieverdier, dyreavl samt bruken av de ressurser som er å finne i naturen. De fleste episodene i boken har å gjøre med kristenorienterte leksjoner.

Etternavnet «Robinson» er ikke et sveitsisk navn, men en tydelig referanse til bokas inspirasjonskilde, Daniel Defoes roman Robinson Crusoe.

Boken ble første gang oversatt til norsk i 1892.[1] Senere har det kommet flere forkortede utgaver, bearbeidet for unge lesere,[2] senest i 1987.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) «Robinson Crusoe» i Store norske leksikon
  2. ^ Wyss, Johann David (1977). Den sveitsiske familien Robinson. Stavanger: Stabenfeldt. ISBN 8253202849. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]