Den store Gatsby (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den store Gatsby
Orig. The Great Gatsby
Nasjonalitet USA USA
Språk Engeland
Sjanger Romantisk drama
Regissør Jack Clayton
Produsent David Merrick
Manus Francis Ford Coppola
F. Scott Fitzgerald (bok)
Medvirkende Robert Redford
Mia Farrow
Bruce Dern
Karen Black
Scott Wilson
Sam Waterston
Lois Chiles
Musikk Nelson Riddle
Sjeffotograf Douglas Slocombe
Klipp Tom Priestley
Filmselskap Paramount Pictures
Utgivelsesår USA 26. mars 1974
Norge 1974
Aldersgrense 16 år (1974)
IMDb-profil
Medietilsynet

Den store Gatsby (originaltittel: The Great Gatsby) er en prisbelønnet amerikansk romantisk dramafilm fra 1974 med Robert Redford og Mia Farrow i hovedrollene. Regi er ved Jack Clayton og manus av Francis Ford Coppola. Filmen er basert på F. Scott Fitzgeralds 1925-roman med samme navn (utgitt på norsk med navnet Den gule bil), og er den tredje filmatiseringen av denne romanen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt 1920-årene, årene før det store krakket i 1929. Den steinrike oppkomlingen og tilbaketrukkene gangsteren Jay Gatsby (Robert Redford) forsøker å fastholde sin fortidige kjærlighet til den nå gifte Daisy (Mia Farrow). Den bortskjemte Daisy hadde tidligere sviktet ham fordi han var fattig og giftet seg derfor med den rike og brutale Tom Buchanan (Bruce Dern). Etter hvert begynner det å se ut som om ting går Gatsbys vei, og Daisy begynner å tilbringe mer tid sammen med ham og bli imponert over hans rikdom. Forholdet får voldsomme konsekvenser.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Den store Gatsby vant i 1975 to Oscar-statuetter i kategoriene kostyme og musikk. Den vant samme år tre BAFTA-priser – for regi, foto og kostume. Den ble samme år også tildelt en Golden Globe for beste kvinnelige birolle (Karen Black) [1].

Filmen fikk blandede kritiker og ble en moderat kommersiell suksess [2]. Den har imidlertid fått lave 38% oppslutning på Rotten Tomatoes [3].

Andre filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

I rollene[rediger | rediger kilde]