Christian Semb Magnus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian Semb Magnus
Født3. juli 1841Rediger på Wikidata
Død30. nov. 1923Rediger på Wikidata (82 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Christian Semb Magnus (født 3. juli 1841 i Kristiania, død 30. november 1923 samme sted) var en norsk forretningsmann, som særlig huskes for å ha gitt navn til Magnus-gården (Karl Johans gate 33) i Oslo, der han dreiv forretning.

Magnus var fra 1855 ansatt hos Peter Dührendahl & Co, en kjent vin- og skipshandel i Tollbugata 17. I 1869 etablerte han egen delikatesseforretning på Karl Johan. I 1873 overtok han hjørnegården nr. 33, der han også bodde sammen med kona Hermine Adelaide Hansteen (1851–1901) og etter hvert tre barn. På slutten av århundret blei bygninga revet, og Magnus fikk reist dagens gård.

Magnus' delikatesseforretning var den første butikken i dette kvartalet. Den blei ansett som ei av byens finere forretninger, og den var av de første som fikk innlagt elektrisk strøm, noe som bidrog til utviklinga av Karl Johan som promenadestrøk. Butikken blei seinere overtatt av Oluf Lorentzen.

Magnus var engasjert i byens forretningsliv med ei rekke styreverv, og han hadde også et sosialt engasjement, som viste seg ved at han var styremedlem i blant annet Pipervikens asyl og Kristiania barnehjem.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hvem er hvem?, Kristiania 1912
  • Arne Lie Christensen: Karl Johans fasader – et kulturhistorisk nærbilde, Pax 2007