Candomblé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ilê Axé Iya Nassô Oká - Terreiro da Casa Branca

Candomblé er en afro-amerikansk religion som praktiseres hovedsakelig i Brasil, men også i de omkringliggende land. Religionen står spesielt sterkt i den nordøstlige delstaten Bahia. Candomblé kom fra Afrika til Brasil med afrikanske prester som var fraktet inn som slaver i årene 1549 til 1888. Navnet Batuque er også brukt om religionen, spesielt frem til 1900-tallet da Candomblé ble mer vanlig. Begge ordene antas å stamme fra Bantu-språket.

Religionen var opprinnelig bare praktisert blant de brasilianske slavene. Til tross for at den var forbudt praktisert av den katolske kirke samt kriminalisert av myndighetene i enkelte perioder, og da spesielt undet president Getulio Vargas, har Candomblé vært levedyktig i nesten 500 år. Den ekspanderte kraftig etter at slaveriet ble forbudt i 1888. Det anslås at om lag 2 millioner brasilianere (1,5% av befolkningen) har Candombé som deres hovedreligion.

Candomblé-seremoniene ledes vanligvis av kvinner, hvor Mãe de Santo (helgenens mor) er øverste leder. Seremoniene er åpen for alle. Imidlertid er det som skjer i form av ritualer og ofringer før selve seremonien kun reservert de religiøse lederne.

Ilê Axé Opó Afonjá

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Candomblé – bilder, video eller lyd