Brødrene Lohnes Sølvvarefabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brødrene Lohnes Sølvvarefabrikk i Kaigaten i Bergen.

Brødrene Lohnes Sølvvarefabrikk a/s er et nedlagt foretak i Bergen. Fabrikken ble startet i 1921 av brødrene Alf og Johan Lohne.[1][2] Fabrikklokalene finnes fortsatt (per 2023) i Kaigaten i Bergen.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Fabrikken fremstilte både sølvbestikk og korpusgjenstander i sølv.[3][4]

Blant bestikkseriene fra Brødrene Lohne var mønstrene «Elisabeth[4]»; «Dobbel Rokokko»[4]; «Laila», som var formgitt av Torvald Olsen[4]; «Silvia»[4] og «Tone»[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vår historie». Arven AS (engelsk). Besøkt 10. juli 2023. «Brødrene Alf og Johan Lohne, begge utlært hos Theodor Olsen Sølvvareverksted, etablerer Brødrene Lohne Sølvvarefabrikk i Bergen i 1921. I 2011 inngikk Theodor Olsen Sølvvareverksted en leieavtale om produksjon av Brødrene Lohnes produkter.» 
  2. ^ «Brundtland, Hans: Lohnesølv i 100 år - Et bidrag til Bergens kulturhistorie». Bodoni Forlag. Besøkt 10. juli 2023. «Brødrene Lohne AS har vært et tradisjonsrikt bergensselskap som i hovedsak produserte sølvtøy i alle varianter. Det ble stiftet i 1921 av brødrene Alf og Johan, to ungdommer fra Solheimsviken. De to kunsthåndverkerne startet nærmest på bar bakke, men med masse pågangsmot. | Etter noen år åpnet de først én, senere to gullsmedforretninger i Bergen sentrum. I tillegg ble det produsert en lang rekke klassiske bestikkmodeller som i dag finnes i tusener av norske hjem. | Brødrene ble også viden kjent for å lage sølvpokaler i alle størrelser og flotte medaljer, blant annet til skyttere, idrettsutøvere og til byens buekorps.» 
  3. ^ Mats Linder (24. september 2018). «GULLSMEDKATALOG FRA 1970». matslinder.no. Besøkt 10. juli 2023. 
  4. ^ a b c d e f Mats Linder (26. august 2021). «NORSKE BESTIKK I SØLV – 42 MODELLER». matslinder.no. Besøkt 10. juli 2023. «I denne produktkatalogen finner du 42 modeller norske bestikk i sølv. Her er det klassikere som Rådhus med vifte, Tele, Pariser og Anitra. | Norge har som ingen andre land samlet på sølv. Metallet var en investering og en måte å oppbevare verdier i en tid uten banksystem. De formuende bragte med seg egne skjeer i sølv da de dro på besøk for å spise middag. Samtidig var det en tid som allmuen spiste med treskjeer.»