Boggi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Boggi for jernbanevogner

Boggi er et begrep som beskriver at minst to aksler på et kjøretøy, vogn eller lignende er plassert i kort avstand fra hverandre. Boggier brukes for å fordele vekten, og for jernbanevogners vedkommende, å gi en mykere bevegelse på skinnegangen.

På de fleste lengre lastebiler finnes det bak drivakslingen en ekstra aksel som kan heves og senkes, dette gjør bilen mer stabil ved tung last samt at vekten spres over flere hjul. De fleste boggiakslingene er faste, det vil si de er ikke-styrende. Dette kan føre til en noe større svingradius, men det finnes også styrende boggiakslinger som hjelpestyrer noe som letter svingingen og reduserer dekkslitasjen på den aktuelle akslingen.

Boggier er også vanlig på en del større tilhengere/campingvogner. Slike boggier er der for at man ikke skal ha behov for så store og kraftige akslinger og dekk.

Begrepet boggi brukes også om hjulsettene på en jernbanevogn. En boggivogn har to boggier, hver av dem har to akslinger og fire hjul. En boggivogn har således hele åtte hjul.

Kilder[rediger | rediger kilde]