Balanserende stener

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Balanserende stener i Matobo nasjonalpark

Balanserende stener finnes i flere deler av Zimbabwe. De er spesielt synlige i Matobo nasjonalpark og nær landsbyen Epworth, sørøst for Harare. Formasjonene kommer av naturlig erosjon og finnes i en perfekt balansert tilstand uten annen støtte. Deres popularitet vokste da Zimbabwes sentralbank avbildet en slik formasjon på den siste serien av Zimbabwes pengesedler.[1][2][3]

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Balanserende stener finnes flere steder i Zimbabwe. De ble dannet da gammel granitt ble utsatt for forvitring og de mykere bergarter eroderte. De sees i form av store kantede blokker av granitt stablet oppå og ved siden av hverandre, danner søyler og stabler, som et barns byggesteiner. To fremtredende formasjoner finnes i Matapos og Epworth.

Matopos[rediger | rediger kilde]

Et minimum av fem naturlige steiner har dannet formasjoner i Matopos Hills, som er en del av Matopos National Park midt i Zimbabwe. De har eksistert siden steinalderen og har bidratt til utvikling av helleristninger i det sørlige Afrika, utvikling av religiøse tradisjoner i området og til utvikling av Mwari-religionen. UNESCO har satt området i Matopos som del av deres verdensarvliste.

Epworth[rediger | rediger kilde]

Balanserende stener i Epworth som er avbildet på Zimbabwe’s pengesedler

Flere berømte balanserende stenformasjoner ligger 13 km sørøst for Harare, på Chiremba Road. Disse oppnådde berømmelse da en av formasjonene ble avbildet på Zimbabwes pengesedler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Paul Murray. Zimbabwe. Bradt Travel Guides. ISBN 978-1-84162-295-8. Besøkt 11. februar 2011. 
  2. ^ «Matobo Hills:Brief Description». Unesco.org. Besøkt 11. februar 2011. 
  3. ^ «Balancing Rocks». Fortune City. Arkivert fra originalen 17. august 2009. Besøkt 11. februar 2011.