BIM Collaboration Format

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «BCF»)

BIM Collaboration Format (BCF) er en buildingSMART-standard, som gjør det mulig å kommunisere og samhandle direkte i en BIM-modell uten oppdatering av den sammensatte BIM-en. Alt av møtereferater, sjekklister og endringsmeldinger kan med dette knyttes direkte til spesifikke objekter, sammensatte kategorier, hele etasjer eller bygget som helhet. Gjennom å adressere saker og problemstillinger via BCF, kan man på en enkel måte henvende seg direkte til riktig fag, ressurs eller person, i sanntid. Dette åpner for en enklere arbeidsflyt med mer presis og fortløpende kommunikasjon, som reduserer misforståelser, feil og potensielle tvister.

I et åpenBIM-prosjekt kommuniserer aktørene gjennom utveksling av IFC-filer og -oppdatering av samhandlingsmodeller. For å sikre at alle aktører sitter med samme versjoner av modellen foregår denne utvekslingen normalt 1-2 ganger i uken til fastsatte tider. Behovet for å avklare problemstillinger mellom de involverte i den enkelte fagBIM kan være flere ganger om dagen. BCF løser dette gjennom å løsrive kommunikasjonen mellom de involverte, fra utvekslingen og oppdateringen av hele samhandlingsmodellen.

Ved å skille ut kommunikasjonen, øker man ikke bare forståelsen og samspillet mellom de involverte, man avdekker også feil og mangler på et langt tidligere tidspunkt. Noe som igjen fører til at sakene gjerne er løst før neste oppdatering. Dermed er dyrebar tid spart og kostbare menneskelige ressurser kan konsentrere seg om konstruktiv planlegging på prosjekteringsmøtene.

BCF åpner også for at man kan lage statistikker for sammenhenger for ulike detaljnivåer i gitte faser. For stadig flere er disse sammenstillingene av faktisk problemløsing blitt en viktig indikator for hvordan prosjektet som sådan faktisk utvikler seg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]