Bærum kunsthall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bærum kunsthall
Inngangen til Bærum kunsthall
LandNorge
StedBærum
Kart
Kart
Bærum kunsthall
59°54′00″N 10°37′22″Ø

Bærum kunsthall er et kunstnerstyrt visningssted for samtidskunst på Fornebu. Kunsthallen ble stiftet i 2014 som ideell organisasjon med eget kunstnerdrevet styre, av sine eiere Bildende Kunstnere i Bærum (BKiB). Kunsthallen er finansiert gjennom midler fra Bærum kommune, Kulturrådet og Viken fylkeskommune, med prosjektmidler fra blant annet Sparebankstiftelsen, Finno og den islandske ambassaden.

Lokaler[rediger | rediger kilde]

Bærum kunsthall er lokalisert i det gamle brannstasjonbygget på Fornebu. Med naturlig overlys i de industrielle visningslokalene og røft betonggulv, egner lokalene seg godt til å være formidlingslokale for samtidskunst.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Bærum kunsthall er et anerkjent visningssted med internasjonal interesse. Med korte utstillingsperioder på fire uker gjøres det plass til å vise mange kunstnerskap, der kunstnerne har bakgrunn og praksis fra både inn- og utland. Siden 2020 har Bærum kunsthall invitert juryer fra ulike nordiske land til årlig å juryere flere av Kunsthallens utstillinger, gjennom Open Call. Prosjektene Blikk og Nordisk Puls har hentet juryer fra anerkjente nordiske visningssteder og kunstnergrupper. Kling og Bang (IS) 2021, A-Kassen (DK) 2022 og Forum Box (FI) 2023 sammen med juryeleder Oda Broch. Denne praksisen har gitt gode samarbeid som Kunsthallen tar med seg videre.

Utstillingsprinsipper[rediger | rediger kilde]

Bærum kunsthall har som mandat å presentere kompromissløs og dagsaktuell kunst som utfordrer, samtidig som det gjøres tilgjengelig for alle. Store deler av det årlige programmet er opparbeidet gjennom kunsthallens «Open Call» prosess hvor en ekstern jury velger brorparten av kunsthallens utstillingsprogram. Kunsthallen er et nøytralt utstillingssted og begrenser derfor ikke kunstneres ytringsfrihet eller mangfoldet i kunsten, og tror på kunstens evne og behov for å skape debatt. Kunsthallens ansatte og styret er ikke nødvendigvis enige med innholdet i kunsten som stilles ut. Virksomheten på BK er i tillegg drevet hovedsakelig med offentlige midler. Kunsthallen er dermed knyttet, gjennom bevilgninger til søknader, til kommunens, fylkets og statens etiske og praktiske lovverk. Meninger og uttalelser fra de utstillende kunstnere er deres alene. Kunst som er ulovlig, blir selvfølgelig ikke stilt ut i kunsthallen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]