Bærelist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bærelist: Lekt med hake på veggen (venstre) og list med tilsvarende hake på en reol som skal henges opp (høyre)

En bærelist[1] eller hengeskinne er en list som kan bære vekt, og brukes for å henge opp ting vannrett på vegger. Gjenstandene som henges opp har en tilsvarende hake slik at de to delene låses sammen ved hjelp av tyngdekraften.

Et vanlig eksempel er en skråskjært opphengslist[1], også kalt «fransk oppheng», som består av 45 graders skråskjærte lekter eller lister laget av trelast eller kryssfiner. Metoden har blitt beskrevet som lettvint og sterkt,[1] men også elegant siden det ofte kan monteres skjult.[2] Det er en enkel metode som kan brukes for å henge opp for eksempel overskap, speil, kunst, verktøy eller andre objekter.[3]

Montering av overskap[rediger | rediger kilde]

Det er betraktelig lettere å montere tunge ting i vater ved hjelp av skråskjært opphengslist, som for eksempel hvis man skal montere et overskap på et kjøkken. Selve vegglekten veier lite, og kan monteres enkelt og trygt. Dermed slipper man å holde hele vekten til overskapet mens man skrur fast. Når vegglekten er på plass og vatret kan overskapet løftes opp og hektes på uten særlig behov for finmanøvrering.

Metoden er også fleksibel med tanke på plassering. Lekten vil vanligvis ikke sees under bruk, så det spiller liten rolle hvor den bores, hvilket betyr at den kan festes i stendere eller annet spikerslag relativt uavhengig av skapets plassering sideveis.

For maks styrke kan vegglekten gå hele lengden av skapet slik at man får festet i flest mulig stendere. Dersom vegglekten er noe kortere enn skapet kan skapets posisjon finjusteres sideveis selv etter at det har blitt hengt opp uten at lekten synes.

Skapet bør også skrus fast til veggen for å sikre at det ikke uforvarende hektes av mens det brukes.

Verktøytavle[rediger | rediger kilde]

Fransk oppheng brukes av og til for å lage hjemmelagde verktøytavler.[4] Man får dermed en modulær verktøyvegg som det er lett å endre oppsett på.[5][6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c desember 2023, Av Redaksjonen-25 (25. desember 2023). «Skap og hyller – som holder!». Gjør Det Selv. Besøkt 17. februar 2024. 
  2. ^ «Tips til oppheng som holder». Gjør Det Selv. 31. oktober 2023. Besøkt 17. februar 2024. 
  3. ^ Fine Woodworking, p.107, Taunton Press, 2004
  4. ^ «How to make a French cleat tool storage system - Ideas & Advice | Wickes.co.uk». www.wickes.co.uk. Besøkt 17. februar 2024. 
  5. ^ Workshop, craftedworkshopCrafted. «French Cleat Tool Storage Wall and Clamp Rack». Instructables (engelsk). Besøkt 17. februar 2024. 
  6. ^ Mike (21. oktober 2015). «French Cleats For Storage». Woodshop Mike (engelsk). Besøkt 17. februar 2024.