Australsk kelpie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kelpie

Australsk kelpie eller kelpie er en australsk gjeterhund med dingoblod i årene. Denne hunden er også kjent som Australsk fårehund, Queensland blue heeler og/eller Queensland heeler. Hunderasen oppsto i Australia på 1900-tallet.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rasen stammer fra ulike typer gjeterhunder, som ble ført til Australia av skotter og englendere under 1800-tallets første halvdel. Fra disse hundene ble det formet en hundetype, som kom til å bli til stor hjelp for fårefarmerne med sin besetning på flere tusen dyr. Blant kelpiens egenskaper finner vi dens utrettelighet som gjeter, noe som gjorde den like brukbar på de åpne slettene som i de trange innhegningene.

Rasenavnet[rediger | rediger kilde]

Rasenavnet fikk kelpien etter King's Kelpie, en berømt gjeterhund i 1870-årene.

Rasestandard[rediger | rediger kilde]

Den første rasestandarden ble skrevet i 1902, da en fremdeles utelukkende avlet på gjeterevnen og modellen var altså en funksjonell, arbeidende hund. Kun mindre forandringer har blitt gjort i standarden siden da, og fotografier av King's kelpie viser at den fremdeles er seg lik. Det er imidlertid ikke den Australske kelpien, men den såkalte Working Kelpien/Australian Stock Dog, som kun er avlet frem på grunn av sine gjeteregenskaper som en nå finner på gårdene i Australia.

Disse to rasene stammer begge fra King's Kelpie, men har blitt to egne raser, fordi avlerne har blitt uenige. Australian Kelpie er den en får stille ut. Kelpien har vist seg å være brukbar som tjenestehund innenfor såvel bevoktning som redning.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Typisk for rasen er dens velvillige innstilling til mennesket og dens lærenemhet, våkenhet og samarbeidsevne. Helhetsinntrykket skal være en smidig, livlig hund av høy klasse, som viser hard muskelkondisjon kombinert med stor smidghet i lemmene og som gir inntrykket av evnen til utrettelig arbeid. Den skal også være fri fra enhver antydning til spinkelhet.

En Kelpie er meget arbeidsvillig og trives best når den får en oppgave å løse.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Skulderhøyden på hannhunder er 46–51 centimeter, mens skulderhøyden på tisper er 43–48 centimeter. Fargene er svart, black and tan, rød, red and tan, fawn (gulbrun), sjokoladebrun og røykblå.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Australsk Kelpie». Hunderase.no (Norsk). 12. oktober 2014. Besøkt 18. desember 2014.