Astridene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Astridene
Forfatter(e)Solveig Aareskjold
SjangerHistorie
Utgitt2017
ForlagSagabok
Sider144

Astridene er en bok av Solveig Aareskjold der hun med utgangspunkt i norrøne sagaer fokuserer på kvinnene i kretsen rundt kong Olav Tryggvason.

Innhold[rediger | rediger kilde]

I boken viser Solveig Aareskjold at kvinnene, slik de fremstår i de norrøne sagaene, fremstår betydelig friere og mer selvstendige enn i den påfølgende kristne middelalderen.

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

I Trønder-Avisa skriver [1] skriver Gaute Ulvik Haugan bl.a at Aareskjold:

«har lest sagaverkene og middelalderkildene med øyne få har brukt før henne. For kvinnene hadde en vesentlig større posisjon enn mange tror, og når Aareskjold gir oss kodenøkkelen åpenbarer de unike kvinnehistoriene seg i klartekst i de gamle kildene.

Aareskjold tydeliggjør at vikingkvinnene ikke fikk vesentlige roller, men tok posisjon selv. Hun poengterer at man gjerne kan feiltolke vikingkvinnene når man leser sagaen med dagens kvinnesyn og innprentede oppfatning av kvinnenes plass i historien. Men idealet var annerledes den gang; "Jo mer ærgjerrig en kvinne var, jo mer attraktiv var hun", skriver Aareskjold. Og hun beskriver hvordan både trellkvinner, husfruer, kongsdøtre og -søstre og dronninger selv tok store posisjoner i historien.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sterke kvinne Trønder-Avisa 03.11.2017, s. 18.