Alter Real

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alter Real
Opprinnelse Portugal
Egenskaper
Mankehøyde 150-160 cm
Bruk Klassisk ridekunst og dressur

Alter Real er en hesterase som kommer fra Portugal. Navnet stammer fra en landsby som heter Alter do Chao. De er regnet for å være barokke hester.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Portugal er hjemmet til denne edle hesten som først ble avlet med tanke på å få en rase som var staselig nok til å bære konger. Real betyr da også kongelig. Rasen ble grunnlagt med de beste andalusiske hestene i landet på midten av 1700-tallet. Men under Napoleonskrigene 1804-1814 ble stutteriet plyndret av de franske troppene og mange av hestene ble stjålet. Etter det ble det gjort forsøk på å blåse liv i avlen igjen ved å bruke hanoveranske hester (Hannoveraner), normanniske hester, araberhester og engelske fullblodshester, men dette ble ingen suksess. Heldigvis ble andalusiske blodslinjer igjen tatt i bruk i avlen sent på 1800-tallet, og dette berget Alter-Real som rase. Det er fortsatt ikke mange Alter Real hester, men rasen er ikke i fare for å bli utryddet og den regnes som en del av Portugals kulturarv.

Rasebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det blir sagt at dagens Alter Real ser ut som den opprinnelige Alter Real fra 1700-tallet. Edelt hode, med rett eller lett konveks profil. Buet, muskuløs hals som bæres naturlig høyt. Vid, dyp bringe. Kort rygg med hellende kryss og lavt ansatt hale. Kraftfulle haser. Høy beinføring som passer godt til dressur på høyt nivå, haute ecole. Vanligste farger er brun, svartbrun og avbleket skimmel. Dette er en intelligent og livlig hesterase.