Al-Shabbaab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Al-Shabbaab (de unge), kort for Harakat al-Shabaab al-Mujahideen (bevegelsen for unge krigere) er en militant islamsk-inspirert del av Den islamistiske rettsunion i Somalia. Al-Shabbaab anseees som en terroristbevegelse av vestlige etterretningsorganisasjoner, blant annet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge.[1]

Den 29. februar 2008 ble Al-Shabbaab satt på USAs regjerings liste over terroristgrupper. National Counterterrorism Center (NCTC) mener medlemmene kommer fra ulike klaner i Somalia, og at de er ømfintlige for interne maktkamper og skiftende allianser. Mens størstedelen av organisasjonen er opptatt av kampen mot den sittende regjeringen, er lederskapet beskrevet som tilsluttet Al-Qaida, og noen ekstremister forbundet med Al-Shabaab kan ha trent og kjempet i Afghanistan.[2]

Annet[rediger | rediger kilde]

  • 5. februar 2008:

Al-Shabbaab, ledet av Aden Hashi Ayro, har tidligere bl.a. tatt på seg ansvaret for angrepene i Bosaso 5. februar 2008, der 25 mennesker ble drept.

  • 28. februar 2008:

I Norge ble tre norsk-somaliere arrestert 28. februar 2008 grunnet overføring av penger til organisasjonen.[3]

  • 1. mai 2008:

To ledere for Al-Shabbaab ble drept i et amerikansk flyangrep 1. mai 2008.

  • 10. juni 2010:

Somalias innenriksminister Abdi Shakur Sheikh Hassan døde i sitt hjem i Mogadishu av skader påført av en selvmordsbomber.


  • 16. mars 2011:

Al-Sabbaab-lederen Abdikadir Yusuf Aar ble drept i Mogadishu

  • 21. september 2013:

En gruppe på rundt 20 væpnede personer seg inn på kjøpesenteret Westgate i Nairobi der de åpnet ild mot kundene og tok et stort antall gisler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NTB (9. mars 2008). «Al-Shabaab står ikke på USAs terrorliste». Aftenposten. Besøkt 9. mars 2008. «Politiets sikkerhetstjeneste (PST) karakteriserer Al-Shabaab som en terrororganisasjon. Men organisasjonen står hverken på USAs, EUs eller FNs liste over terrororganisasjoner.» 
  2. ^ «Al-Shabaab» (engelsk). National Counterterrorism Center. Besøkt 3. januar 2010. 
  3. ^ «Politiets sikkerhetstjeneste har pågrepet tre personer mistenkt for terrorfinansiering». Politiets sikkerhetstjeneste. Besøkt 8. mars 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]