Akryl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Crystal Clear app Volume Manager.pngSnever: Denne artikkelen er snevrere enn hva tittelen skulle tilsi. Akryl er mer enn et merkenavn (er det et merkenavn i det hele tatt?). Det brukes uansett i mer enn bare tekstiler. Se den engelske artikkelen samt Akrylsyre.

Akryl er et merkenavn for en type syntetiske fiber av plast. Et annet navn er glassfiber.

Den første polyakrylfiber het Orlon og ble produsert av firmaet du Pont i USA i 1948. Men som så mye annet, har akrylfiber gjennomgått en utvikling og er i dag annerledes enn den var for 50 år siden.


Akryl er den av kjemofibrene som mest ligner på ull, noe som også er grunnen til at den enten brukes alene eller blandet med ull til produkter som før var av 100 % ull. F.eks. gensere. Det er ikke den store styrkeforskjell mellom ull og polyakryl.

Når polyakrylfibrene skal fremstilles, kan det anvendes 2 spinnemetoder; tørspinning og våtspinning.

Etter utspinningen blir fibrene etterbehandlet, f.eks. ved vask, krølling, snuing, spoling, strekning eller skjæring. Alt avhengig av om der er tale om stabel eller filamentfibre.

Polyakryl er ikke termoplastisk (hvilket vil si at det ikke kan varmes opp, for deretter å endre det), dette gjør at det ikke egner seg til varer hvor man ønsker permanente folder. Den er meget varmefølsom, og må derfor ikke strykes på høyere temperatur enn 110 grader.

Se også[rediger | rediger kilde]