ALOMAR

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ALOMAR (2008)

ALOMAR (Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research) er et luftforskningsobservatorium som ligger på toppen av fjellet Ramnan (376 moh) i Andøy kommune. Observatoriet er en del av Andøya Space Center. Universiteter og forskningsobservatorier fra en rekke land har instumenter plassert på ALOMAR, og bidrar til driftskostnadene. Observatoriet har en fast stab som tar seg av installasjon og gjennomføringen av eksperimentene.

Anlegget[rediger | rediger kilde]

ALOMAR består av en moderne bygning med plass til en rekke vitenskapelige eksperimenter. Det er vinterbrøytet vei opp til observatoriet. Bygningen har vann, strøm, høyhastighets internettforbindelse, mekanisk verksted, laboratorier, kontorer, kantine, møterom og overnattingsmuligheter.

Forskningsområde[rediger | rediger kilde]

Observatoriet har fjernmålingsutstyr som dekker atmosfæren fra bakken til stratosfæren. Aktive instrumenter (lidar og radar) sender ut kraftige pulser av elektromagnetisk stråling (lys eller mikrobølger) som reflekteres fra ulike komponenter (for eksempel ozon) i atmosfæren. På den måten oppnås en kartlegging av disse komponentenes konsentrasjon i forhold til høyde. Passiv fjernmåling utnytter emisjon (utsendelse) eller absorsjonen (opptak) av stråling i atmosfæren for å kartlegge innholdet av for eksempel sporgasser, elektroner eller aerosoler.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Alomar Observatory, Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research, Andøya Rakettskytefelt 2013.