42 (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
42
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk
Sjanger Drama
Biografi
Sport
Regissør Brian Helgeland
Manus Brian Helgeland
Produsent Thomas Tull
Medvirkende Chadwick Boseman
Harrison Ford
Nicole Beharie
Christopher Meloni
Ryan Merriman
Lucas Black
Andre Holland
Alan Tudyk
Hamish Linklater
T.R. Knight
John C. McGinley
Musikk Mark Isham
Sjeffotograf Don Burgess
Klipp Peter McNulty
Kevin Stitt
Filmselskap TriStar Pictures
Sony Pictures
Utgitt 2013
Filmformat 2,35:1
Lengde 128 min

42 er en amerikansk biografisk dramafilm fra 2013. Filmen er skrevet og regissert av Brian Helgeland, og har Chadwick Boseman og Harrison Ford i hovedrollene.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på den sanne historien om den legendariske baseballspilleren Jackie Robinson, som ble nasjonalhelt i USA grunnet sin kamp mot rasisme, samt manageren Branch Rickey, som tok en sjanse og var en av de første som trodde på ham.

Filmen ble ikke vist på kino i Norge.

Handling[rediger | rediger kilde]

Satt til 1946. Jackie Robinson (Chadwick Boseman) er en baseballspiller som spiller i Negro League (ligaen for fargede spillere på den tiden) som alltid forsøker å stå opp mot rasisme. Branch Rickey (Harrison Ford) er en lagdirektør i Major League (den beste ligaen) som har en dristig idé. For å nå målet sitt rekrutterer Rickey Robinson for å bryte den usagte fargeregelen i ligaen så han kan bli den første fargede baseballspilleren i Major League noen sinne. Som begge forutså er dette en stor utfordring for Robinson og familien, som må tåle nådeløs rasistisk fiendtlighet på og utenfor banen, både fra spillere og supportere. Jackie prøver så godt han kan å gå imot sin egen natur ved å ikke klage på behandlingen han får, og etterhvert finner han håp og allierte på steder han minst venter det.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Rollen som Branch Rickey var opprinnelig ment for Robert Redford.
  • Dette er aller første gang i Harrison Fords lange karriere at han spiller en karakter som er basert på en virkelig person.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]