Golvteppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gulvteppe»)
Gulvteppe

Golvtepper er flate matter i tekstil, beregnet til bruk på golv.

Golvtepper kan finnes som metervare (løpere), som tepper og matter, eller som fliser beregnet til å dekke et helt golv. Hensikten kan være dekorativ, eller å skåne det underliggende golvet mot slitasje. Heldekningstekstiler («vegg til vegg») vil ofte også gi et lunere miljø, samtidig som det holder fast støv som ellers ville fly rundt.

I forrige århundre var det vanlig at en samlet opp slitt tøy, som klesplagg og sengetøy, som senere ble revet til strimler. Disse ble så vevd til lange golvløpere (filleryer) etter oppgitt lengdemål. Disse kunne rulles sammen og henges ut til lufting og støvbanking, eventuelt vasking.

Slitasjeutsatte steder som trapper og ganger ble gjerne utstyrt med løpere av grov hamp- eller jutevev.

I stedet for filleryer kunne en se knyttede tepper, der de fineste kom fra Persia og områdene rundt, mens mange ble fremstilt industrielt i Belgia, England eller Frankrike.

Nyere byggteknikk, med store betonggulv, førte til at golvfilt ble mere vanlig, spesielt i offentlige miljøer som skoler og kontorer. I tillegg til å gi en mykere gangflate, virket filten også støydempende. Bruken er minsket betraktelig, siden flekker var vanskeligere å få vekk, og en hadde dårlig kontroll med hva som befant seg mellom fibrene. Enkelte institusjoner hadde teppefliser, der en flyttet rundt på flisene ettersom de ble mer og mindre slitt.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]