Wrexham katedral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wrexham katedral
Eksteriør
OmrådeWrexham
Offa
PlasseringWrexham
Offa
BispedømmeWrexham bispedømme
Byggeår1857
Viet tilJomfru Maria
Arkitektur
PeriodeNygotikk
ArkitektE.W. Pugin
Tårn1
Beliggenhet
Kart
Wrexham katedral
53°02′51″N 2°59′55″V
Wrexham katedral på Commons

Wrexham katedral, eller Wrexham Cathedral, fullt engelsk navn: Cathedral Church of Our Lady of Sorrows, er den romersk-katolske katedralen i Wrexham og hovedkirken for Wrexham bispedømme.

Historie[rediger | rediger kilde]

Katedralen ble opprinnelig bygget som en sognekirke i 1857. Arkitekten E.W. Pugin brukte en stil inspirert av 1500-tallets gotiske stil. Kirken erstattet et tidligere kapell som etter hvert fikk for liten kapasitet for den voksende menigheten. Også på midten av 1900-tallet ble anlegget utvidet som følge av vekst i menigheten, gjennom en korsgang og et sidekapell.

Kirken ble en prokatedral (sognekirke som midlertidig gjør tjeneste som katedral) i 1898 da Menevia bispedømme ble opprettet.

Dagens katedral[rediger | rediger kilde]

Wrexham katedral er i dag en klasse Grade ll vernet bygning. Det pågår innsamlingsaksjoner for å skaffe midler til reparasjoner, restaureringer og moderniseringer av bygningen og utstyr. Dette inkluderer blant annet restaurering av katedralens hall, reparasjoner av vinduer og glassmalerier, samt forbedring av katedralens orgel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]