Fag- og svenneprøve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Svenneprøve)
Gå til: navigasjon, søk

Fag- og svenneprøve er en tradisjonsbundet avsluttende prøve som avlegges i et håndverksfag. Prøvene kan tas når lærlingen eller lærersvennen har gjennomført læretiden og bestått eventuelle teoretiske prøver som gjelder for faget. Selve prøven består av en eller flere dagers praktisk arbeid med en eller flere oppgaver rettet mot faget.

Selve prøven følges av en prøvenemnd som vurderer arbeidet. Som en hovedregel skal ikke lærlingen forstyrres med spørsmål under prøven, men i noen fag kan det legges inn pauser der nemndsmedlemmer kan stille spørsmål. Observatørene gir poeng gjennom dagen for de ulike prosesser man gjennomfører og trekker poeng ved avvik. Det er forholdsvis få som stryker til fag- og svenneprøver. Ni av ti får bestått. Ved bestått prøve utskrives fagbrev eller svenne brev, og med følger tittelen svenn, eller fagarbeider, i det aktuelle faget.

Svenneprøver i 2003/2004[rediger | rediger kilde]

I tidsrommet fra 1. oktober 2003 til 30. september 2004 var det over 18 000 som gikk opp til svenneprøve. Over 90 prosent av disse besto prøven. Tallet på de som går opp til svenneprøve var noe lavere dette året enn tidligere. Fire av ti var 25 år eller eldre. De fleste (over 3700) tok svenneprøve innen studieretning for mekaniske fag som idag ligger under TIP.

En fag- eller svenneprøve skal bestå av

  • en planleggingsdel
  • en gjennomføringsdel
  • en dokumentasjonsdel

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]