Small forward

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Small Forward»)
LeBron James, en amerikansk basketballspiller som spiller small forward.

Small forward (SF) eller 3 er en av de fem posisjonene i basketball. Small forwards er vanligvis noe kortere og raskere enn power forwards og centere. Posisjonen anses å være kanskje den mest allsidige av de fem tradisjonelle posisjonene. I NBA varierer small forwards vanligvis mellom 1,94 m 2,08 m eller høyere. På grunn av rollens versatilitet så kan SF spille i painten eller fra 3-poengs linja.

Small forwards er primært ansvarlig for poengscoring, forsvar og også ofte som sekundære eller tertiære returskaffere bak power forward og center. Noen er også ansvarlige for å sette opp angrepet og har ansvar for passeringer, og besitter ballen oftere enn lagets point guard, som LeBron James gjør.

Som benevnt tidligere så er hovedsakelig SF en offensiv orientert rolle med mangfoldige forskjeller på poenganskaffelser. Brooklyn Nets’ Kevin Durant er kjent for å være en presis skyter som forholdsvis foretrekker å skaffe poeng igjennom å skyte fra 4 til 5,5 meter unna kurven, og ofte 3 poengslinja. Andre spillere som, Giannis Antetokoumpo, foretrekker å «slåss på innsiden» , initiere eller ikke vikeunna fysisk kontakt med motstridende spillere i håp om å oppnå feil og mulighet på straffelinja som bonus, mens andre foretrekker å kutte deg som Carmelo Anthony og LeBron James. En felles tråd mellom alle typer small forwards er en evne til å «komme til straffelinjen», det vil si å ha motstridende spillere kalt for å begå skyte-feil mot dem, som regelbrudd er ofte kalles på forsvaret når offensive spillere «tar ballen hardt» mot kurven, det vil si at de offensive spillerne aggressivt forsøker legg opp post-up, lay-ups, eller slam dunks. Derfor er det av viktig at 3-spilleren er nøyaktig på straffelinja.

Forsvar er ofte en stor prioritet for small forwards, som ofte telles på å bruke sin atletiske og størrelse som defensive fordeler. Kawhi Leonard, LeBron James, Paul George, Luol Deng, Giannis Antetokounmpo og Trevor Ariza, med sin høyde og atletiske, er i stand til å beskytte mange posisjoner under spillet og blir ofte bedt om å gjøre det. Tidligere små forwards kjent for sine defensive ferdigheter er John Havlicek, Scottie Pippen, og Bruce Bowen, som alle var stifter på NBA All-Defensive Team.

Det er en rekke ikoniske small forwards i løpet av NBAs historie som har satt standarden for hvordan posisjonen kunne spilles. Boston Celtics spiller Larry Bird var et av de tidligste eksemplene på point-forward, dette vil en small forward som kunne diktere angrepet og ofte kontrollerte ballen på grunn av spillerens fantastiske passeringsferdigheter. Julius Erving fra Philadelphia 76ers introduserte slam dunks istedenfor lay-ups. Scottie Pippen gjorde for alvor forsvar til en essensiell del fra posisjonen.

De meste kjente spillerne for denne posisjonen i 2015 var LeBron James, Kevin Durant, Paul George, Kawhi Leonard, Carmelo Anthony og Gordon Hayward.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]