Radikal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Radikalisme)
Gå til: navigasjon, søk

Radikal er et adjektiv som opprinnelig stammer fra radix, det latinske ordet for «rot». Ordet brukes med flere betydninger, og også som substantivert adjektiv i ulike sammenhenger:

  1. Det som går til roten av noe, det vil si er gjennomgripende, grundig og kraftig.
  2. Det som er omveltende og ytterliggående, særlig når det gjelder holdninger og tiltak innen politikk, religion, moral, kunst, undervisning, språkpolitikk og liknende. Radikalisme er derfor betegnelse for ideologier og samfunnssyn som ønsker slike gjennomgripende, ofte raske, forandringer i etablerte ordninger i et samfunn. Ordet brukes oftest i sammensetningen venstreradikalisme, en politisk retning som står i motsetning til konservatisme og det moderate som i hovedsak vil bevare det bestående. På den annen side kan også ekstrem høyrepolitikk kalles radikal og høyreradikalisme.
  3. Frie radikaler, atom eller atomgruppe med uparbundne elektroner, noe som gjør dem svært reaktive.
  4. Radikal-begrepet er viktig innenfor abstrakt algebra.
  5. Radikal-begrepet brukes også i lingvistikk, der det bl.a. kan brukes synonymt med rot, betegne en av de tre konsonantene i en semittisk stamme, og den delen av kinesiske skrifttegn som brukes som oppslagselement i ordbøker.
  6. «Radikalt bokmål», bokmål med hyppig bruk av «radikale former» som a-endelser (helserøkta, røynsla) og diftonger (reinslig, seinere). Jf. samnorsk.