Hopp til innhold

Loudness war

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Loudness War»)

The loudness war er et populært navn på musikkindustriens tendens til å minske det dynamiske området i musikken, som igjen gjør at musikken oppfattes som å ha et høyere volum. Dette gjøres for at musikken skal høres høyest mulig ut, og dermed skille seg ut fra konkurrerende musikk på radio og TV. Dette krever mye komprimering, og blant annet Metallicas album «Death Magnetic» har blitt kritisert for å ha dårlig lydkvalitet på grunn av ekstrem komprimering[1][2].

Denne grafen viser tendensen til økende lydvolum i fire CD-versoner av The Beatles' "Something".

I hjemmestereo-scenarier er denne type komprimering generelt ikke ønskelig, da det går ut over det dynamiske området, og siden lytteren uansett kan skru opp volumet på forsterkeren hvis høyere volum ønskes.

Men dette er slett ikke begrenset til Metallica (jf. illustrasjonen). Innen musikk brukes det mest innen ulike sjangre av pop, men forekommer også i nye versjoner av klassisk musikk.[3] Det har vært sagt at en ny CD høres 4-8 ganger så sterkt som en 15 år gammel CD som spilles med samme lydvolum. Ifølge Bob Catz ved lydstudioet Digital Domain i Florida har CD-enes lydvolum på 20 år økt med 20 dB (desibel)[4][5]

Fenomenet er forsøkt forklart med et behov for musikk som overdøver støyen på arbeidsplassen eller fra trafikken.[6] Men mange oppfatter Loudness war som støy i seg selv, både ved at volumet blir sjenerende høyt og ved at musikkens kvalitet forringes. Når lydnivået jevnlig ligger tett opp til det maksimale, øker dessuten faren for hørselstap også når det maksimale lydnivå ikke økes.

TV-reklamer

[rediger | rediger kilde]

Lydmessig er TV-reklamer svært lik en pop-CD[7], og loudness war kjennetegner ikke minst nettopp TV-reklamer, som kan være betydelig mer lydsterk enn selve programmene.[8] Mange oppfatter dette som støy, og høsten 2010 vedtok både Senatet og Representantenes hus i USA enstemmig å utforme et lovforslag rettet mot TV-selskapene for å begrense dette. I mellomtiden henstiller man til TV-selskapene om å moderere sin praksis.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata