Liste over land etter HDI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Denne listen er basert på rapporten fra 2014. Se Liste over land etter HDI etter år for andre tilgjengelige år
Verdenskart som viser HDI (basert på data fra 2013, publisert juni 2014)[1]

██ 0.900 og over

██ 0.850–0.899

██ 0.800–0.849

██ 0.750–0.799

██ 0.700–0.749

██ 0.650–0.699

██ 0.600–0.649

██ 0.550–0.599

██ 0.500–0.549

██ 0.450–0.499

██ 0.400–0.449

██ 0.350–0.399

██ 0.300–0.349

██ under 0.300

██ Data ikke tilgjengelig

Verdenskart etter kategori.

██ Veldig høy HDI

██ Lav HDI

██ Høy HDI

██ Data ikke tilgjengelig

██ Medium HDI

Dette er en liste over land etter HDI, som beskrevet i FNs Development Programme Report 2014. Årets rapport har tittelen «Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience».[2]

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (norsk: Måleskala for menneskelig utvikling). HDI brukes på samme måte som bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i land. Mens BNP kun måler økonomiske kilder, sies HDI å gi et mer komplett bilde, da det inkluderer fattigdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder, fødselstall og andre faktorer.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og har siden 1990 blitt brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Komplett liste over land[rediger | rediger kilde]

  • Green Arrow Up Darker.svg = forbedret plassering.
  • Straight Line Steady.svg = ingen endring.
  • Red Arrow Down.svg = nedgang i forhold til fjoråret.
  • Likt tall i tabellene nedenfor tilsier ikke automatisk delt plassering da FN benytter seks desimaler i sine tall


Veldig høy utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
1 Straight Line Steady.svg Norge Norge 0.944 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
2 Straight Line Steady.svg Australia Australia 0.933 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
3 Straight Line Steady.svg Sveits Sveits 0.917 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
4 Straight Line Steady.svg Nederland Nederland 0.915 Straight Line Steady.svg
5 Straight Line Steady.svg USA USA 0.914 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
6 Straight Line Steady.svg Tyskland Tyskland 0.911 Straight Line Steady.svg
7 Straight Line Steady.svg New Zealand New Zealand 0.910 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
8 Straight Line Steady.svg Canada Canada 0.902 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
9 Green Arrow Up Darker.svg (3) Singapore Singapore 0.901 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
10 Straight Line Steady.svg Danmark Danmark 0.900 Straight Line Steady.svg
11 Red Arrow Down.svg (3) Irland Irland 0.899 Red Arrow Down.svg 0.002
12 Red Arrow Down.svg (1) Sverige Sverige 0.898 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
13 Straight Line Steady.svg Island Island 0.895 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
14 Straight Line Steady.svg Storbritannia Storbritannia 0.892 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
15 Straight Line Steady.svg Hongkong Hongkong 0.891 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
15 Green Arrow Up Darker.svg (1) Sør-Korea Sør-Korea 0.891 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
17 Red Arrow Down.svg (1) Japan Japan 0.890 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
18 Red Arrow Down.svg (2) Liechtenstein Liechtenstein 0.889 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
19 Straight Line Steady.svg Israel Israel 0.888 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
20 Straight Line Steady.svg Frankrike Frankrike 0.884 Straight Line Steady.svg
21 Straight Line Steady.svg Østerrike Østerrike 0.881 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
21 Straight Line Steady.svg Belgia Belgia 0.881 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
21 Straight Line Steady.svg Luxembourg Luxembourg 0.881 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
24 Straight Line Steady.svg Finland Finland 0.879 Straight Line Steady.svg
25 Straight Line Steady.svg Slovenia Slovenia 0.874 Straight Line Steady.svg
Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
26 Straight Line Steady.svg Italia Italia 0.872 Straight Line Steady.svg
27 Straight Line Steady.svg Spania Spania 0.869 Straight Line Steady.svg
28 Straight Line Steady.svg Tsjekkia Tsjekkia 0.861 Straight Line Steady.svg
29 Straight Line Steady.svg Hellas Hellas 0.853 Red Arrow Down.svg 0.001
30 Straight Line Steady.svg Brunei Brunei 0.852 Straight Line Steady.svg
31 Straight Line Steady.svg Qatar Qatar 0.851 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
32 Straight Line Steady.svg Kypros Kypros 0.845 Red Arrow Down.svg 0.003
33 Straight Line Steady.svg Estland Estland 0.840 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
34 Straight Line Steady.svg Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.836 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
35 Green Arrow Up Darker.svg (1) Litauen Litauen 0.834 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
35 Red Arrow Down.svg (1) Polen Polen 0.834 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
37 Straight Line Steady.svg Andorra Andorra 0.830 Straight Line Steady.svg
37 Green Arrow Up Darker.svg (1) Slovakia Slovakia 0.830 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
39 Straight Line Steady.svg Malta Malta 0.829 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
40 Straight Line Steady.svg De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.827 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
41 Green Arrow Up Darker.svg (1) Chile Chile 0.822 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
41 Straight Line Steady.svg Portugal Portugal 0.822 Straight Line Steady.svg
43 Straight Line Steady.svg Ungarn Ungarn 0.818 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
44 Straight Line Steady.svg Bahrain Bahrain 0.815 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
44 Straight Line Steady.svg Cuba Cuba 0.815 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
46 Red Arrow Down.svg (2) Kuwait Kuwait 0.814 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
47 Straight Line Steady.svg Kroatia Kroatia 0.812 Straight Line Steady.svg
48 Straight Line Steady.svg Latvia Latvia 0.810 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
49 Straight Line Steady.svg Argentina Argentina 0.808 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Høy utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
50 Green Arrow Up Darker.svg (2) Uruguay Uruguay 0.790 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
51 Straight Line Steady.svg Bahamas Bahamas 0.789 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
51 Green Arrow Up Darker.svg (1) Montenegro Montenegro 0.789 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
53 Green Arrow Up Darker.svg (1) Hviterussland Hviterussland 0.786 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
54 Green Arrow Up Darker.svg (1) Romania Romania 0.785 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
55 Red Arrow Down.svg (5) Libya Libya 0.784 Red Arrow Down.svg 0.005
56 Straight Line Steady.svg Oman Oman 0.783 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
57 Straight Line Steady.svg Russland Russland 0.778 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
58 Straight Line Steady.svg Bulgaria Bulgaria 0.777 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
59 Red Arrow Down.svg (1) Barbados Barbados 0.776 Straight Line Steady.svg
60 Straight Line Steady.svg Palau Palau 0.775 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
61 Red Arrow Down.svg (1) Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda 0.774 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
62 Straight Line Steady.svg Malaysia Malaysia 0.773 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
63 Straight Line Steady.svg Mauritius Mauritius 0.771 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
64 Straight Line Steady.svg Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 0.766 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
65 Straight Line Steady.svg Libanon Libanon 0.765 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
65 Green Arrow Up Darker.svg (2) Panama Panama 0.765 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
67 Red Arrow Down.svg (1) Venezuela Venezuela 0.764 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
68 Red Arrow Down.svg (1) Costa Rica Costa Rica 0.763 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
69 Straight Line Steady.svg Tyrkia Tyrkia 0.759 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
70 Straight Line Steady.svg Kasakhstan Kasakhstan 0.757 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
71 Red Arrow Down.svg (1) Mexico Mexico 0.756 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
71 Red Arrow Down.svg (1) Seychellene Seychellene 0.756 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
73 Straight Line Steady.svg Saint Kitts og Nevis Saint Kitts og Nevis 0.750 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
73 Green Arrow Up Darker.svg (2) Sri Lanka Sri Lanka 0.750 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
75 Red Arrow Down.svg (2) Iran Iran 0.749 Straight Line Steady.svg
76 Red Arrow Down.svg (1) Aserbajdsjan Aserbajdsjan 0.747 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
77 Straight Line Steady.svg Jordan Jordan 0.745 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
77 Green Arrow Up Darker.svg (1) Serbia Serbia 0.745 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
79 Green Arrow Up Darker.svg (1) Brasil Brasil 0.744 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
79 Green Arrow Up Darker.svg (2) Georgia Georgia 0.744 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
79 Red Arrow Down.svg (1) Grenada Grenada 0.744 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
82 Straight Line Steady.svg Peru Peru 0.737 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
83 Straight Line Steady.svg Ukraina Ukraina 0.734 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
84 Straight Line Steady.svg Belize Belize 0.732 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
84 Green Arrow Up Darker.svg (1) Republikken Makedonia Republikken Makedonia 0.732 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
86 Straight Line Steady.svg Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.731 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
87 Straight Line Steady.svg Armenia Armenia 0.730 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
88 Straight Line Steady.svg Fiji Fiji 0.724 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
89 Straight Line Steady.svg Thailand Thailand 0.722 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
90 Straight Line Steady.svg Tunisia Tunisia 0.721 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
91 Green Arrow Up Darker.svg (2) Kina Kina 0.719 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
91 Straight Line Steady.svg Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene 0.719 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
93 Straight Line Steady.svg Algerie Algerie 0.717 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
93 Red Arrow Down.svg (1) Dominica Dominica 0.717 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
95 Green Arrow Up Darker.svg (2) Albania Albania 0.716 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
96 Red Arrow Down.svg (3) Jamaica Jamaica 0.715 Straight Line Steady.svg
97 Red Arrow Down.svg (4) Saint Lucia Saint Lucia 0.714 Red Arrow Down.svg 0.001
98 Straight Line Steady.svg Colombia Colombia 0.711 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
98 Straight Line Steady.svg Ecuador Ecuador 0.711 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
100 Green Arrow Up Darker.svg (1) Surinam Surinam 0.705 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
100 Straight Line Steady.svg Tonga Tonga 0.705 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
Verden 0.702 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
102 Straight Line Steady.svg Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.700 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Medium utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
103 Straight Line Steady.svg Maldivene Maldivene 0.698 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
103 Green Arrow Up Darker.svg (3) Mongolia Mongolia 0.698 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
103 Green Arrow Up Darker.svg (1) Turkmenistan Turkmenistan 0.698 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
106 Red Arrow Down.svg (2) Samoa Samoa 0.694 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
107 Straight Line Steady.svg Palestina Palestina 0.686 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
108 Straight Line Steady.svg Indonesia Indonesia 0.684 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
109 Red Arrow Down.svg (1) Botswana Botswana 0.683 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
110 Red Arrow Down.svg (2) Egypt Egypt 0.682 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
111 Straight Line Steady.svg Paraguay Paraguay 0.676 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
112 Red Arrow Down.svg (1) Gabon Gabon 0.674 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
113 Straight Line Steady.svg Bolivia Bolivia 0.667 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
114 Green Arrow Up Darker.svg (2) Moldova Moldova 0.663 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
115 Straight Line Steady.svg El Salvador El Salvador 0.662 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
116 Straight Line Steady.svg Usbekistan Usbekistan 0.661 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
117 Green Arrow Up Darker.svg (1) Filippinene Filippinene 0.660 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
118 Green Arrow Up Darker.svg (1) Sør-Afrika Sør-Afrika 0.658 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
118 Red Arrow Down.svg (4) Syria Syria 0.658 Red Arrow Down.svg 0.004
120 Straight Line Steady.svg Irak Irak 0.642 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
121 Straight Line Steady.svg Guyana Guyana 0.638 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
121 Straight Line Steady.svg Vietnam Vietnam 0.638 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
123 Red Arrow Down.svg (2) Kapp Verde Kapp Verde 0.636 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
124 Straight Line Steady.svg Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen 0.630 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
125 Straight Line Steady.svg Guatemala Guatemala 0.628 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
125 Green Arrow Up Darker.svg (1) Kirgisistan Kirgisistan 0.628 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
127 Straight Line Steady.svg Namibia Namibia 0.626 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
128 Green Arrow Up Darker.svg (1) Øst-Timor Øst-Timor 0.620 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
129 Straight Line Steady.svg Honduras Honduras 0.617 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
129 Green Arrow Up Darker.svg (2) Marokko Marokko 0.617 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
131 Red Arrow Down.svg (3) Vanuatu Vanuatu 0.616 Red Arrow Down.svg 0.001
132 Straight Line Steady.svg Nicaragua Nicaragua 0.614 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
133 Straight Line Steady.svg Kiribati Kiribati 0.607 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
133 Green Arrow Up Darker.svg (1) Tadsjikistan Tadsjikistan 0.607 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
135 Straight Line Steady.svg India India 0.586 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
136 Straight Line Steady.svg Bhutan Bhutan 0.584 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
136 Green Arrow Up Darker.svg (1) Kambodsja Kambodsja 0.584 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
138 Straight Line Steady.svg Ghana Ghana 0.573 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
139 Straight Line Steady.svg Laos Laos 0.569 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
140 Straight Line Steady.svg Republikken Kongo Republikken Kongo 0.564 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
141 Green Arrow Up Darker.svg (2) Zambia Zambia 0.561 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
142 Green Arrow Up Darker.svg (1) Bangladesh Bangladesh 0.558 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
142 Red Arrow Down.svg (1) São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe 0.558 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
144 Red Arrow Down.svg (3) Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea 0.556 Straight Line Steady.svg

Lav HDI[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
145 Straight Line Steady.svg Nepal Nepal 0.540 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
146 Straight Line Steady.svg Pakistan Pakistan 0.537 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
147 Straight Line Steady.svg Kenya Kenya 0.535 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
148 Straight Line Steady.svg Swaziland Swaziland 0.530 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
149 Straight Line Steady.svg Angola Angola 0.526 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
150 Straight Line Steady.svg Burma Burma 0.524 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
151 Straight Line Steady.svg Rwanda Rwanda 0.506 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
152 Straight Line Steady.svg Kamerun Kamerun 0.504 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
152 Green Arrow Up Darker.svg (1) Nigeria Nigeria 0.504 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
154 Straight Line Steady.svg Jemen Jemen 0.500 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
155 Straight Line Steady.svg Madagaskar Madagaskar 0.498 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
156 Green Arrow Up Darker.svg (4) Zimbabwe Zimbabwe 0.492 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
157 Red Arrow Down.svg (1) Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.491 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
157 Straight Line Steady.svg Salomonøyene Salomonøyene 0.491 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
159 Red Arrow Down.svg (1) Komorene Komorene 0.488 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
159 Green Arrow Up Darker.svg (1) Tanzania Tanzania 0.488 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
161 Red Arrow Down.svg (2) Mauritania Mauritania 0.487 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
162 Green Arrow Up Darker.svg (1) Lesotho Lesotho 0.486 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
163 Red Arrow Down.svg (3) Senegal Senegal 0.485 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
164 Straight Line Steady.svg Uganda Uganda 0.484 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
165 Straight Line Steady.svg Benin Benin 0.476 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
166 Straight Line Steady.svg Sudan Sudan 0.473 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten[2] Nye 2014-estimater for 2013
[2]
Endring fra 2013 til 2014-rapporten
[2]
166 Green Arrow Up Darker.svg (1) Togo Togo 0.473 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
168 Straight Line Steady.svg Haiti Haiti 0.471 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
169 Straight Line Steady.svg Afghanistan Afghanistan 0.468 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
170 Straight Line Steady.svg Djibouti Djibouti 0.467 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
171 Straight Line Steady.svg Elfenbenskysten Elfenbenskysten 0.452 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
172 Straight Line Steady.svg Gambia Gambia 0.441 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
173 Straight Line Steady.svg Etiopia Etiopia 0.435 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
174 Straight Line Steady.svg Malawi Malawi 0.414 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
175 Straight Line Steady.svg Liberia Liberia 0.412 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
176 Straight Line Steady.svg Mali Mali 0.407 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
177 Straight Line Steady.svg Guinea-Bissau Guinea-Bissau 0.396 Straight Line Steady.svg
178 Green Arrow Up Darker.svg (1) Mosambik Mosambik 0.393 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
179 Red Arrow Down.svg (1) Guinea Guinea 0.392 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
180 Straight Line Steady.svg Burundi Burundi 0.389 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
181 Straight Line Steady.svg Burkina Faso Burkina Faso 0.388 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
182 Straight Line Steady.svg Eritrea Eritrea 0.381 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
183 Green Arrow Up Darker.svg (1) Sierra Leone Sierra Leone 0.374 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
184 Red Arrow Down.svg (1) Tsjad Tsjad 0.372 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
185 Straight Line Steady.svg Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 0.341 Red Arrow Down.svg 0.024
186 Green Arrow Up Darker.svg (1) Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 0.338 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
187 Red Arrow Down.svg (1) Niger Niger 0.337 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Liste over land etter kontinent[rediger | rediger kilde]

Afrika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Høy utviklingsgrad
1 Libya Libya 0.784
2 Mauritius Mauritius 0.771
3 Seychellene Seychellene 0.756
4 Tunisia Tunisia 0.721
5 Algerie Algerie 0.717
Medium utviklingsgrad
6 Botswana Botswana 0.683
7 Egypt Egypt 0.682
8 Gabon Gabon 0.674
9 Sør-Afrika Sør-Afrika 0.658
10 Kapp Verde Kapp Verde 0.636

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Niger Niger 0.337
2 Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 0.338
3 Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 0.341
4 Tsjad Tsjad 0.372
5 Sierra Leone Sierra Leone 0.374
6 Eritrea Eritrea 0.381
7 Burkina Faso Burkina Faso 0.388
8 Burundi Burundi 0.389
9 Guinea Guinea 0.392
10 Mosambik Mosambik 0.393

Nord- og Sør-Amerika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 USA USA 0.914
2 Canada Canada 0.902
3 Chile Chile 0.822
4 Cuba Cuba 0.815
5 Argentina Argentina 0.808
Høy utviklingsgrad
6 Uruguay Uruguay 0.790
7 Bahamas Bahamas 0.789
8 Barbados Barbados 0.776
9 Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda 0.774
10 Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 0.766

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Haiti Haiti 0.471
Medium utviklingsgrad
2 Nicaragua Nicaragua 0.614
3 Honduras Honduras 0.617
4 Guatemala Guatemala 0.628
5 Guyana Guyana 0.638
6 El Salvador El Salvador 0.662
7 Bolivia Bolivia 0.667
8 Paraguay Paraguay 0.676
Høy utviklingsgrad
9 Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.700
10 Surinam Surinam 0.705

Asia og Oceania[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Australia Australia 0.933
2 New Zealand New Zealand 0.910
3 Singapore Singapore 0.901
4 Hongkong Hongkong 0.891
4 Sør-Korea Sør-Korea 0.891
6 Japan Japan 0.890
7 Israel Israel 0.888
8 Brunei Brunei 0.852
9 Qatar Qatar 0.851
10 Kypros Kypros 0.845

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Afghanistan Afghanistan 0.468
2 Salomonøyene Salomonøyene 0.491
3 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.491
4 Jemen Jemen 0.500
5 Burma Burma 0.524
6 Pakistan Pakistan 0.537
7 Nepal Nepal 0.540
Medium utviklingsgrad
8 Bangladesh Bangladesh 0.558
9 Laos Laos 0.569
10 Bhutan Bhutan 0.584
10 Kambodsja Kambodsja 0.584

Europa[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Norge Norge 0.944
2 Sveits Sveits 0.917
3 Nederland Nederland 0.915
4 Tyskland Tyskland 0.911
4 Danmark Danmark 0.900
6 Irland Irland 0.899
7 Sverige Sverige 0.898
8 Island Island 0.895
9 Storbritannia Storbritannia 0.892
10 Liechtenstein Liechtenstein 0.889

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Medium utviklingsgrad
1 Moldova Moldova 0.663
Høy utviklingsgrad
2 Albania Albania 0.716
3 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.731
4 Republikken Makedonia Republikken Makedonia 0.732
5 Ukraina Ukraina 0.734
6 Serbia Serbia 0.745
7 Bulgaria Bulgaria 0.777
8 Russland Russland 0.778
9 Romania Romania 0.785
10 Hviterussland Hviterussland 0.786

Andre lister uavhengig av verdensdel[rediger | rediger kilde]

Medlemmer i den arabiske liga[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Qatar Qatar 0.851
2 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.836
3 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.827
4 Bahrain Bahrain 0.815
5 Kuwait Kuwait 0.814
Høy utviklingsgrad
6 Libya Libya 0.784
7 Oman Oman 0.783
8 Libanon Libanon 0.765
9 Jordan Jordan 0.745
10 Tunisia Tunisia 0.721

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Djibouti Djibouti 0.467
2 Sudan Sudan 0.473
3 Mauritania Mauritania 0.487
4 Komorene Komorene 0.488
5 Jemen Jemen 0.500
Medium utviklingsgrad
6 Marokko Marokko 0.617
7 Irak Irak 0.642
8 Egypt Egypt 0.682
9 Palestina Palestina 0.686
Høy utviklingsgrad
10 Algerie Algerie 0.717

Samveldet av nasjoner[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Australia Australia 0.933
2 New Zealand New Zealand 0.910
3 Canada Canada 0.902
4 Singapore Singapore 0.901
5 Storbritannia Storbritannia 0.892
6 Brunei Brunei 0.852
7 Kypros Kypros 0.845
8 Malta Malta 0.829
Høy utviklingsgrad
9 Bahamas Bahamas 0.789
10 Barbados Barbados 0.776

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Sierra Leone Sierra Leone 0.374
2 Mosambik Mosambik 0.393
3 Malawi Malawi 0.414
4 Uganda Uganda 0.484
5 Tanzania Tanzania 0.488
6 Salomonøyene Salomonøyene 0.491
6 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.491
7 Nigeria Nigeria 0.504
7 Kamerun Kamerun 0.504
8 Rwanda Rwanda 0.506
9 Swaziland Swaziland 0.530
10 Kenya Kenya 0.535

Europarådet[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Norge Norge 0.944
2 Sveits Sveits 0.917
3 Nederland Nederland 0.915
4 Tyskland Tyskland 0.911
5 Danmark Danmark 0.900
6 Irland Irland 0.899
7 Sverige Sverige 0.898
8 Island Island 0.895
9 Storbritannia Storbritannia 0.892
10 Liechtenstein Liechtenstein 0.889

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Medium utviklingsgrad
1 Moldova Moldova 0.663
Høy utviklingsgrad
2 Albania Albania 0.716
3 Armenia Armenia 0.730
4 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.731
5 Republikken Makedonia Republikken Makedonia 0.732
6 Ukraina Ukraina 0.734
7 Georgia Georgia 0.744
8 Serbia Serbia 0.769
9 Aserbajdsjan Aserbajdsjan 0.747
10 Tyrkia Tyrkia 0.759

Øst-Asia og Stillehavslandene[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Australia Australia 0.933
2 New Zealand New Zealand 0.910
3 Singapore Singapore 0.901
4 Hongkong Hongkong 0.891
4 Sør-Korea Sør-Korea 0.891
6 Japan Japan 0.890
7 Brunei Brunei 0.852
Høy utviklingsgrad
8 Palau Palau 0.775
9 Malaysia Malaysia 0.773
10 Thailand Thailand 0.722

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.491
1 Salomonøyene Salomonøyene 0.491
3 Burma Burma 0.524
Medium utviklingsgrad
4 Laos Laos 0.569
5 Kambodsja Kambodsja 0.584
6 Kiribati Kiribati 0.607
7 Vanuatu Vanuatu 0.616
8 Øst-Timor Øst-Timor 0.620
9 Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen 0.630
10 Vietnam Vietnam 0.638

EU[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Nederland Nederland 0.915
2 Tyskland Tyskland 0.911
3 Danmark Danmark 0.900
4 Irland Irland 0.899
5 Sverige Sverige 0.898
6 Storbritannia Storbritannia 0.892
7 Frankrike Frankrike 0.884
8 Østerrike Østerrike 0.893
8 Belgia Belgia 0.892
8 Luxembourg Luxembourg 0.892

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Høy utviklingsgrad
1 Bulgaria Bulgaria 0.777
2 Romania Romania 0.785
Veldig høy utviklingsgrad
3 Latvia Latvia 0.810
4 Kroatia Kroatia 0.812
5 Ungarn Ungarn 0.818
6 Portugal Portugal 0.822
7 Malta Malta 0.829
8 Slovakia Slovakia 0.830
9 Polen Polen 0.834
9 Litauen Litauen 0.834

Latin-Amerika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Chile Chile 0.822
2 Cuba Cuba 0.815
3 Argentina Argentina 0.808
Høy utviklingsgrad
4 Uruguay Uruguay 0.790
5 Panama Panama 0.765
6 Venezuela Venezuela 0.764
7 Costa Rica Costa Rica 0.763
8 Mexico Mexico 0.756
9 Brasil Brasil 0.744
10 Peru Peru 0.737

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Haiti Haiti 0.471
Medium utviklingsgrad
2 Nicaragua Nicaragua 0.614
3 Honduras Honduras 0.617
4 Guatemala Guatemala 0.628
5 El Salvador El Salvador 0.662
6 Bolivia Bolivia 0.667
7 Paraguay Paraguay 0.676
Høy utviklingsgrad
8 Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.700
9 Colombia Colombia 0.711
9 Ecuador Ecuador 0.711

Midtøsten og Nord-Afrika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Israel Israel 0.888
2 Qatar Qatar 0.851
3 Kypros Kypros 0.845
4 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.836
5 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.827
6 Bahrain Bahrain 0.815
7 Kuwait Kuwait 0.814
Høy utviklingsgrad
8 Libya Libya 0.784
9 Oman Oman 0.783
10 Libanon Libanon 0.765

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Djibouti Djibouti 0.467
2 Sudan Sudan 0.473
3 Mauritania Mauritania 0.487
4 Jemen Jemen 0.500
Medium utviklingsgrad
5 Irak Irak 0.642
6 Syria Syria 0.658
7 Egypt Egypt 0.682
8 Palestina Palestina 0.686
Høy utviklingsgrad
9 Algerie Algerie 0.717
10 Tunisia Tunisia 0.721

OECD[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Norge Norge 0.944
2 Australia Australia 0.933
3 Sveits Sveits 0.917
4 Nederland Nederland 0.915
5 USA USA 0.914
6 Tyskland Tyskland 0.911
7 New Zealand New Zealand 0.910
8 Canada Canada 0.902
9 Danmark Danmark 0.900
10 Irland Irland 0.899

10 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Høy utviklingsgrad
1 Mexico Mexico 0.756
2 Tyrkia Tyrkia 0.759
Veldig høy utviklingsgrad
3 Ungarn Ungarn 0.818
4 Portugal Portugal 0.822
4 Chile Chile 0.822
6 Slovakia Slovakia 0.830
7 Polen Polen 0.834
8 Estland Estland 0.840
9 Hellas Hellas 0.853
10 Tsjekkia Tsjekkia 0.861

OPEC[rediger | rediger kilde]

6 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Qatar Qatar 0.851
2 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.836
3 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.827
4 Kuwait Kuwait 0.814
Høy utviklingsgrad
5 Libya Libya 0.784
6 Venezuela Venezuela 0.764

6 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Nigeria Nigeria 0.504
2 Angola Angola 0.526
Medium utviklingsgrad
3 Irak Irak 0.642
Høy utviklingsgrad
4 Ecuador Ecuador 0.711
5 Algerie Algerie 0.717
6 Iran Iran 0.749

Den sørasiatiske regionale samarbeidsorganisasjonen[rediger | rediger kilde]

4 høyeste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Høy utviklingsgrad
1 Sri Lanka Sri Lanka 0.750
Medium utviklingsgrad
2 Maldivene Maldivene 0.698
3 India India 0.586
4 Bhutan Bhutan 0.584

4 laveste HDI

Rank Land HDI
Nye 2014-estimater for 2013
Lav utviklingsgrad
1 Afghanistan Afghanistan 0.468
2 Pakistan Pakistan 0.537
3 Nepal Nepal 0.540
Medium utviklingsgrad
4 Bangladesh Bangladesh 0.558

HDI etter region og gruppe[rediger | rediger kilde]

Region eller gruppe 2011
estimert
HDI[3]
2013
estimert
HDI[4]
2014
estimert
HDI[2]
Veldig høy utviklingsgrad
OECD 0.873 0.887 0.874
Høy utviklingsgrad
Latin-Amerika og Karibia 0.731 0.741 0.740
Europa and Sentral-Asia 0.751 0.771 0.738
Øst-Asia og Stillehavslandene 0.671 Green Arrow Up Darker.svg 0.683 0.703
Verden 0.682 Green Arrow Up Darker.svg 0.694 0.702
Medium utviklingsgrad
Araberlandene 0.641 Green Arrow Up Darker.svg 0.652 0.682
Small Island Developing States 0.640 Green Arrow Up Darker.svg 0.648 0.665
Sør-Asia 0.548 Green Arrow Up Darker.svg 0.558 0.588
Lav utviklingsgrad
Afrika sør for Sahara 0.463 Green Arrow Up Darker.svg 0.475 0.502
Minst Utviklede Land 0.439 Green Arrow Up Darker.svg 0.449 0.487

Land som ikke er med i den siste rapporten[rediger | rediger kilde]

FN-medlemmer (siste data fra UNDP)[rediger | rediger kilde]

År Land HDI Rank Kilde
Publisert Data
Veldig høy utviklingsgrad
2009 2008 San Marino San Marino 0.961 21 [5]
2009 2008 Monaco Monaco 0.956 25 [5]
Medium utviklingsgrad
2009 2008 Marshalløyene Marshalløyene 0.738 155 [5]
2009 2008 Nord-Korea Nord-Korea 0.733 156 [5]
2009 2008 Nauru Nauru 0.721 164 [5]
2009 2008 Tuvalu Tuvalu 0.711 168 [5]
Lav utviklingsgrad
2009 2008 Somalia Somalia 0.364 229 [5]
Other
N/A N/A Sør-Sudan Sør-Sudan N/A N/A UN member state not listed on above report

Note: 2009-tall benytter gammel HDI-formel

Land eller territorier utenfor FN (ikke kalkulert av UNDP)[rediger | rediger kilde]

År Land eller territorie HDI Rank Kilde
Publisert Data
Veldig høy utviklingsgrad
2011 2011 Republikken Kina Republikken Kina 0.882 22 [nb 1]
2012 2011 Macao Macao 0.868 25 [8]
2009 2008 Jersey Jersey 0.985 2 [5]
2009 2008 Caymanøyene Caymanøyene 0.983 4 [5]
2009 2008 Bermuda Bermuda 0.981 7 [5]
2009 2008 Guernsey Guernsey 0.975 9 [5]
2009 2008 Gibraltar Gibraltar 0.961 20 [5]
2009 2008 Norfolkøya Norfolkøya 0.958 23 [5]
2009 2008 Færøyene Færøyene 0.950 33 [5]
2009 2008 Man Man 0.950 34 [5]
2009 2008 De britiske Jomfruøyene De britiske Jomfruøyene 0.945 35 [5]
2009 2008 Falklandsøyene Falklandsøyene 0.933 43 [5]
2009 2008 Aruba Aruba 0.908 49 [5]
2009 2008 Puerto Rico Puerto Rico 0.905 52 [5]
2009 2008 Martinique Martinique 0.904 53 [5]
2009 2008 Guam Guam 0.901 54 [5]
Høy utviklingsgrad
2012 2012 Kosovo Kosovo 0.714 87 [9]
2009 2008 Fransk Polynesia Fransk Polynesia 0.895 58 [5]
2009 2008 De amerikanske Jomfruøyene De amerikanske Jomfruøyene 0.894 59 [5]
2009 2008 Nord-Marianene Nord-Marianene 0.875 71 [5]
2009 2008 Turks- og Caicosøyene Turks- og Caicosøyene 0.873 72 [5]
2009 2008 Grønland Grønland 0.869 76 [5]
2009 2008 Ny-Caledonia Ny-Caledonia 0.869 77 [5]
2009 2008 Saint-Pierre og Miquelon Saint-Pierre og Miquelon 0.865 78 [5]
2009 2008 Anguilla Anguilla 0.865 79 [5]
2009 2008 Guadeloupe Guadeloupe 0.839 91 [5]
2009 2008 Cookøyene Cookøyene 0.829 101 [5]
2009 2008 Amerikansk Samoa Amerikansk Samoa 0.827 103 [5]
2009 2008 Montserrat Montserrat 0.821 106 [5]
2009 2008 Fransk Guyana Fransk Guyana 0.811 116 [5]
Medium utviklingsgrad
2009 2008 Réunion 0.799 123 [5]
2009 2008 St. Helena St. Helena 0.797 125 [5]
2009 2008 Niue Niue 0.794 129 [5]
2009 2008 Wallis og Futuna Wallis og Futuna 0.793 132 [5]
2009 2008 Tokelau Tokelau 0.750 149 [5]
2009 2008 Mayotte Mayotte 0.616 184 [5]

* kalkulert av UNDP

Tidligere førsteplasser[rediger | rediger kilde]

Disse landene har ligget øverst på listen de årene indeksen har blitt oppdatert.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The UN does not recognize the Republic of China (Taiwan) as a sovereign state. The HDI report does not include Taiwan as part of the People's Republic of China when calculating China's figures (see [6]). Taiwan's government calculated its HDI to be 0.882, based on 2010 new methodology of UNDP for calculating 2011 HDIs.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Human Development Report 2013 - The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World». HDRO (Human Development Report Office United Nations Development Programme. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae «Human Development Report 2014 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience"». HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. Besøkt 25. juli 2014. 
  3. ^ «2011 Human Development Report». United Nations Development Programme. s. 151. Besøkt 2. november 2011. 
  4. ^ «The 2013 Human Development Report – "The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World"». HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. s. 144–147. Besøkt 2. mars 2013. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak Filling Gaps in the Human Development Index, United Nations ESCAP, Februar 2009
  6. ^ http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2010_EN_Readers_reprint.pdf
  7. ^ «2011中華民國人類發展指數 (HDI)» (PDF) (kinesisk). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2011. Besøkt 21. november 2011. 
  8. ^ The UN does not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI.Macau in Figures, 2013
  9. ^ «Human Development Report - Kosovo 2012». UNDP. 2012. Besøkt 14. desember 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]