Kraftkar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En gul ost på en hvit tallerken sett ovenfra i dagslys, med tydelige blåmuggsstriper. Nederst til venstre ligger det en avskåret etikett for osten.
Et kraftkarostestykke sett ovenfra.

Kraftkar er en norsk blåmuggost laget på pasteurisert melk fra Tingvollost i TorjulvågenNordmøre. Den ble først tilvirket i 2004.

Framstilling[rediger | rediger kilde]

Osten blir ystet av helmelk og fløte fra egen gård, og tilsettes Penicillium roqueforti, som skaper de tradisjonelle blåmuggårene. Osten er sylinderformet med en diameter på 18 centimeter, er syv centimeter høy og veier rundt 1,8 kilo.

Kraftkar modnes normalt i seks måneder, og får etter åtte måneder betegnelsen «vellagret». Osten har en kremet og litt kornet konsistens, og smaken har et tydelig saltpreg. Fargen på Kraftkar er gråhvit med blå-grå muggårer.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Osten har fått flere utmerkelser, blant annet gull i World Cheese Awards 2011, gull i International Cheese Awards 2013 og sølv i World Cheese Awards 2015.

I 2016 ble en Kraftkar som var modnet i tolv måneder kåret til World Champion Cheese (beste ost ved World Cheese Awards 2016, uansett klasse). Kraftkar er også tildelt Spesialitet-merket fra Stiftelsen Norsk Mat.

Kilder[rediger | rediger kilde]