Konservativen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konservativen
Konservativen i Halden inneholder Norges eldste teatersal, Rosenlundsalen
LandNorge
Kart
Kart
Konservativen
59°07′22″N 11°23′03″Ø

Konservativen er en historisk trebygning i Halden. Den er oppført i laftet tømmer, første etasje etter en bybrann i 1759. Omkring 1770 ble andre etasje påbygd, og der ligger Rosenlundsalen, som er ansett for å være Norges eldste teatersal. Bygningen har navn etter Den konservative Arbeiderforening.

Eiere[rediger | rediger kilde]

Bygningen var på slutten av 1700-tallet eid av «Harald Haarfagers Klub», en herreklubb som også gikk under navnet Den Civile Klub. I 1818 ble klubben slått sammen med Den Militære Klub (også kjent som «Friderichhalds Klub») til Haldens Klub[1], og klubbselskapet flyttet ut av bygningen, til Borgergata 5. Deretter kom flere private eiere, bl.a. S. Rosenlund, som gav navn til salen i andre etasje. Den venskabelige Forening kjøper huset i 1852, og i år 1900 ble Den konservative Arbeiderforening eier av huset. I 1961 ble det tatt i bruk som møbellager, og planene var at det skulle rives og erstattes av et nytt forretningsbygg. Dette ble det ikke noe av, og i 1987 kjøpte Halden kommune bygningen og satte i stand eksteriøret og første etasje.

Teater i Konservativen[rediger | rediger kilde]

Rosenlundsalen i Konservativen ca. 1905. En gruppe husholdningselever på kurs. Merk spyttebakken under benken.

Salen i andre etasje kan dokumenters tilbake til 1777, og er dermed eldre enn både Fredrikshalds Teater fra 1838 og Trøndelag teaters gamle scene. Harald Haarfagers Klub hadde teaterutstyr i bygningen, og salen har fortsatt en buet åpning inn til scenedelen. Denne buen må ha fungert som en prosceniumsåpning allerede på 1700-tallet. Det opprinnelige teaterutstyret ble tatt med til den nye Haldens Klub, der det oppførtes et eget teater omkring 1820. Teaterpioneren Johan Peter Strömberg drev tobakksfabrikk i Konservativens bakgård på 1820-tallet. Den venskabelige Forening kjøper bygningen som «Theater med Tilbehør» i 1852. Konservativen var fra 1991 til 2004 tilholdssted for kontorene til Østfold Teaterverksted, senere Østfold Teater.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Haldens Klub». haldensklub.no (norsk). Besøkt 31. mai 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]