Kategoridiskusjon:Narkotikalovgivning

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kategoridiskusjon:Narkotika»)

Omorganisering[rediger kilde]

Mye av innholdet i denne kategorien er "narkotika" fordi det er på den norske narkotikalisten. Jeg foreslår at disse flyttes til en egen kategori "Stoffer på den norske narkotikalisten" dersom vi i det hele tatt ønsker å kategorisere stoffer etter juridisk klassifikasjon i forskjellige land. Vi har også kategori:rusgifter som kanskje passer for noe av innholdet, og som av en eller annen grunn er tom. Dagens iw fra kat:narkotika til en: er cat:drug culture, som er veldig upresist. Btd 3. sep 2008 kl. 13:08 (CEST)

Uten å ville gjøre dette til en diskusjon om narkotikalovgivning, må jeg si at dette er et meget fornuftig forslag. 3s 3. sep 2008 kl. 13:11 (CEST)
Strengt tatt vil man da kunne omdirigere hele kategorien til kategori:opioider. Men for øvrig er jeg enig.  SLB (diskusjon) 3. sep 2008 kl. 13:14 (CEST)
Ja, og som narkotikum-artikkelen sier er ordet upresist brukt på norsk, så det er vanskelig å bruke det kategorisk. Etter stoffene er ute står vi fortsatt igjen med noe, type Ungdom Mot Narkotika, Coffeshop, osv. Forslag til hvordan disse kan kategoriseres, kanskje noe à la cat:drug culture (som denne som sagt iw-er til nå)? Btd 3. sep 2008 kl. 13:21 (CEST)
Jeg har nå tydeligjort Narkotikum som en medisinsk undergruppe av psykoaktive stoffer (rusmidler/legemidler). Foreslår at de fleste artikler under Kategorien "Narkotika" (borsett fra artikler om de stoffer som medisinsk kan defineres som et narkotiske, dvs opiodier o.l.) blir flyttet over til kategorien "Rusmidler" (jmf. "Drugs" på engelsk). Artikler som omhandler rusmiddellovgivining og stoffene på Narkotikalista (jmf. legemiddelloven), kan vel også legges under noen kategori som "jus", "lov&rett" e.l. Jeg selv aner ikke hvordan dette gjøres, men forstår det som at det er det som ønsket av redaksjonen her, jmf. kommentarene over. Alenepaagata 6. nov 2009 kl. 17:34 (CET)
endret hovedartikkel til Rusmiddel (da det er det eneste jeg har rettigheter til). Har enda ikke sett noen motargumenter, så anser det som feil intil noen sier noe annet. Alenepaagata 30. nov 2009 kl. 10:33 (CET)
Rusmidler er hovedartikkel for Kategori:Rusmidler, mens Kategori:Narkotika er en underkategori til denne. Dersom narkotikum ikke kan være hovedartikkel, bør det heller droppes å ha en hoveartikkel for denne kategorien, og heller ta med en beskrivelse av hvilke type artikler kategorien er tenkt å omfatte. - 4ing 30. nov 2009 kl. 14:00 (CET)
Enig. Det må beskrives hva kategorien skal omfatte, siden Narkotika ikke kan være hovedartikkel: Artikkelen omhandler ikke «stoffer» eller et emne «narkotika», men den flertydige betegnelsen «narkotika» som ren betegnelse. (Kategorien omfatter på sin side både uensartede stoffer, virksomheter/foreninger og filmer, noe premissene heller ikke tilsier og som bør omorganiseres.)
Forøvrig enig i det alle diskusjonsinnlegg her vil frem til: Er kategorien «Narkotika» eksistensberettiget (som ikke er opplagt), måtte den enten 1) legge til grunn ordbokdefinisjonen vanedannende/berusende stoffer/medikamenter = en uencyklopedisk underkategori av «rusmidler» som «rusmidler minus omtrent alkohol og evt. løsemidler», eller 2) begrense seg til en av flere medisinske definisjoner = likevel sammenfalle med «opioider», som brukerne Btd og SLB påpeker i 2008. Hvilke «narkotika» som er forbudt, må høre under jurisdiksjonsspesifikke kategorier.
Erkjenner man problemer fra Diskusjon:Narkotika, er det raskt overkommelig å rydde i komplekset (titler, kategorier, definisjoner, ingresser), som ville forenklet utgangspunktet for skribenter og lesere. Dessverre har slike bestrebelser hittil møtt en motstand som ikke definerer og begrunner hva den ønsker og mener (status quo stonewalling), så dette anbefales ikke for noen som ikke vil risikere å få arbeidet sitt tilbakestilt. (Samtidig blir det foretatt endringer som relaterer til dette komplekset, på tvers av artikler, men uten avklaring av ledende prinsipper.) Avansert opplegg (diskusjon) 2. jan. 2023 kl. 10:42 (CET)[svar]
Ja ok, jeg er ikke så inne i praksis her. Problemet er litt uansett at folk som legger ting til i kategorien Narkotika ikke vet helt hva kategorien innebærer. Men første skritt er selvfølgelig at det blir tydelig. Men det er som nevnt tidligere ulike måter å definere narkotika på så...men å opprette en "stoffer på den norske narkotikalisten" er en god ide, og som ihvertfall vil være enkel å avgjøre hva som faller inn under... Alenepaagata 5. des 2009 kl. 17:41 (CET)

Flytting og hovedartikkel[rediger kilde]

Ganske sikkert fornuftig flytting fra Narkotika til Narkotikalovgivning. Jeg kan sette på min «to-do» at jeg endrer fra hovedartikkeloppføring til en kategoribeskrivelse (som diskutert ovenfor) om et par uker hvis det ikke er noen tungtveiende motforestillinger eller spesielle innholdsendringer i mellomtiden (eller noen andre gjør det). Avansert opplegg (diskusjon) 2. jan. 2023 kl. 17:08 (CET)[svar]