Wikipedia:Sletting/Veiledning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hjelp:Sletting»)

Sletting kan bare utføres av administratorer. Vanlige brukere kan foreslå sider slettet. Denne siden beskriver hvilke prosesser vi har for å slette sider, enten man er vanlig bruker eller administrator.

Vanlige brukere: Hvordan foreslå en artikkel slettet?[rediger kilde]

Ønsker en vanlig bruker å få slettet en side kan han eller hun enten

  • merke den med {{sletting}} og føre den opp på Wikipedia:Sletting med en begrunnelse for hvorfor artikkelen ikke hører hjemme på Wikipedia. Det finnes også et eget verktøy Slettnom som forenkler prosessen.
  • merke den med {{hurtigsletting}} og ikke føre den opp på Wikipedia:Sletting - en administrator vil da vurdere saken og enten slette siden med en gang, føre den opp på Wikipedia:Sletting hvis det er behov for flere innspill eller fjerne slettemerket
  • når det gjelder artikler som åpenbart skal slettes er det også mulig å ta direkte kontakt med en aktiv administrator som vil ta stilling til forslaget

Administratorer: Hvilke sider kan du slette?[rediger kilde]

I Wikipedia:Retningslinjer for sletting står det «administratorer kan etter eget skjønn slette sider». Det betyr at administratorer kan

  • etter eget initiativ slette sider de kommer over som de mener åpenbart bør slettes
  • ta stilling til forslag fra andre brukere om å slette sider uten diskusjon, enten sider som er merket med {{hurtigsletting}} eller gjennom direkte henvendelser. Administratoren kan velge å
    • slette siden med en gang
    • føre den opp på Wikipedia:Sletting hvis han eller hun er i tvil om grunnlaget for sletting
    • fjerne et eventuelt slettemerke hvis det ikke er noe grunnlag for sletting
  • avslutte slettedebatter på Wikipedia:Sletting

Slettediskusjoner[rediger kilde]

Hva er slettediskusjoner?[rediger kilde]

Slettediskusjoner på Wikipedia:Sletting brukes når det er nødvendig å ta en diskusjon om hvorvidt en artikkel skal slettes eller ikke. Ofte skyldes det tvil om hvorvidt artikkelsubjektet er relevant for omtale på Wikipedia eller ikke. For å holde volumet på Wikipedia:Sletting nede, er det viktig at sider som åpenbart kan slettes ikke nomineres, men heller hurtigslettes.

I hovedsak basererer slettediskusjoner på artikkelen slik den er. Ofte vil noen brukere gjøre bakgrunnssjekk, og prøve å hent inn mer informasjon og kilder, men hvis dette ikke skjer, kan artikkelen fint bli slettet om relevans ikke fremgår av artikkelen.

  • Hvis du kjenner til informasjon som kan endre utfallet av slettediskusjonen, er det derfor viktig at du legger inn dette i artikkelen, ikke i slettediskusjonen. I slettediskusjonen kan du derimot nevne at artikkelen har blitt oppdatert.
  • Siden artikkelen kan bli kraftig endret i løpet av slettediskusjonen, er det viktig at administratoren som avslutter slettediskusjonen sjekker hvorvidt argumenter presentert i slettediskusjonen fremdeles har gyldighet ved slettediskusjonens avslutning.

Slettediskusjoner avgjøres av argumentene som presenteres, ikke av antall personer som ytrer seg for eller mot sletting, eller av hvem som maser mest. Slettediskusjoner er ikke avstemminger.

Hvordan foregår slettediskusjoner?[rediger kilde]

Hvem som helst kan ytre seg i en slettediskusjon. Det er vanlig å innlede en kommentar med et merke som oppsummerer ens synspunkt ({{s-behold}}, {{s-slett}}, {{s-omdirigering}}, {{s-flett}}, {{s-flytt}} eller {{s-vent}}) fulgt av selve synspunktet. Merker innsatt uten noen påfølgende kommentar vil ikke nødvendigvis tillegges noen vekt i det hele tatt, siden det er argumentene som teller. Det går imidlertid an å si seg enig i argumentene til en annen bruker.

Ansvaret for å avgjøre en slettediskusjon ligger hos administratorene. Administratorene vil ta avgjørelsen på grunnlag av de argumentene som presenteres i diskusjonen. Gjeldende praksis er å la sider det kan være tvil om stå minst en uke før det foretas noe. Hvis det avtegner seg en konsensus tidligere er det imidlertid ingen grunn til å vente en uke.

Administratorer: Hvordan avslutte slettediskusjoner?[rediger kilde]

En administrator avslutter slettediskusjonen ved å sette inn {{Beholdt}}, {{Slettet}}, {{Hurtigslettet}}, {{Omdirigert|Sidenavn}}, {{Flyttet|Sidenavn}} eller {{Flettet|Sidenavn}}, som regel etterfulgt av en oppsummerende kommentar. Om avgjørelsen er {{Beholdt}}, vil Bruker:SDBot fjerne {{Sletting}} fra artikkelen innen en time (om det ikke gjøres manuelt før den tid), og sette inn {{Sletting-beholdt}} på artikkelens diskusjonsside. Etter et døgn vil diskusjonen arkiveres fra Wikipedia:Sletting.

I forkant av arkivering kan en vurdere å anonymisere diskusjoner som gjelder personer.