Skarpenords bastion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Escarpe du nord»)

Skarpenords bastion («Escarpe du Nord») er det nordligste kanonbatteriet på Akershus festning. Det ble bygget i tiden bygget 1592-1604 som en del av festningens hovedvoll. I dag inngår den i parkanlegget på festningen og brukes av saluttbatteriet. Det er her alle salutter avfyres, blant annet til 17. mai og H.M Kongens fødselsdag.

Navnet Skarpenords bastion er en fornorsking av «Escarpe du Nord». Andre navn som har blitt brukt er Scherpenhoeck, Scarpenort, Scarpe de nord.[1] Batteriet ble opprettet under den store nordiske krig, av den grunn var batteriets opprinnelige navn på fransk.

Siste gang batteriet var i bruk under krig var 9. april 1940. Batteriet rakk ikke gjøre mye skade. Escarpe du Nord utgjør den nordvestlige forsvarslinje sammen med Den nye tenalje og Langelinjen. Nye tenjale og Langelinjen har ingen effektive forsvarsvåpen, men Escarpe du Nord har fire feltkanoner som blir brukt som salutt-kanoner. Under den store nordiske krig var denne delen av festningen utrustet med mange soldater. Under beleiringen av Akershus festning planla Karl XII å storme festningen ved Escarpe du Nord, men dette slo feil. Svenskene fikk ikke store tap selv om nordmennene hadde mulighet til å ta ut flere svensker enn det de gjorde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skarpenords bastion», Lokalhistorisk Wiki

Litteratur[rediger | rediger kilde]