Elektrosjokkvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Elektrovåpen»)
X26 Taser

Et elektrosjokkvåpen er et håndholdt våpen som gir et ikke-dødelig elektrisk støt som forstyrrer muskelfunksjoner. De er laget slik at de ikke skal forstyrre hjertets funksjon. De kalles også ofte «Tasere» etter en den mest kjente produsenten, Taser International. De kommer i to hovedtyper, en som man manuelt må berøre «offeret» med, og en som skyter ut to piler med ledninger festet på.

Norge[rediger | rediger kilde]

Elektrosjokkvåpen er ikke tillatt å eie, erverve eller selge i Norge uten tillatelse:[1]

Det er forbudt å erverve, eie eller inneha elektrosjokkvåpen, pepperspray og andre selvforsvarsmidler med tilsvarende virkning, springkniver, batangakniver, stiletter, slåsshansker, batonger, karatepinner, kastestjerner, blåserør for utskyting av piler eller andre gjenstander, spretterter eller andre tilsvarende særlig farlige gjenstander uten aktverdig formål og som fremstår som voldsprodukter.

Våpenforskriften § 9-1

Elektrosjokkvåpen og politiet i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble det den 1. januar 2019 startet en midlertidig ordning i politidistriktene Sør-Vest, Troms, Øst og Oslo som gikk ut på at en del av det operative politiet fikk tilgang på elektrosjokkvåpen. Denne midlertidige ordningen/prosjektet skulle vare ut 2021. I de seks første månedene av prosjektet hadde politiet brukt elektrosjokkvåpen 16 ganger.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]