Boys Don’t Cry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Boys Don't Cry»)
Boys Don't Cry.
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 8. oktober 1999
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde117 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiKimberly Peirce
ProdusentChristine Vachon
Eva Kolodner
MusikkNathan Larson
Foran kamera
MedvirkendeHilary Swank
Chloë Sevigny
Peter Sarsgaard
Brendan Sexton III
Lecy Goranson
Jeanetta Arnette
Prod.selskapFox Searchlight Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Boys Don't Cry er en amerikansk dramafilm fra 1999 regissert av Kimberly Peirce. Filmen er en dramatisering av den virkelige historien om Brandon Teena, en transmann som blir voldtatt og myrdet av to mannlige bekjente etter at de oppdager at han ble født som kvinne. Filmen ble distribuert av Fox Searchlight Pictures, og hadde premiere under New York Film Festival 8. oktober 1999. Hilary Swank, en cis skuespiller ble tildelt en Oscar i kategorien Beste kvinnelige skuespiller for sin rolle som Brandon Teena.

Handling[rediger | rediger kilde]

Brandon Teena (Hilary Swank) er en ung transmann, dvs. en person som ble tildelt kjønnsrollen kvinne ved fødselen, men som har mannlig kjønnsidentitet. Brandon flytter til Falls City, Nebraska, og hans ønske å bli sosialt akseptert som mann fører til at han er lite kritisk når det gjelder å velge venner. Han blir venner med eks-fangene John Lotter (Peter Sarsgaard) og Tom Nissen (Brendan Sexton III), og deres venner Candace (Alicia Goranson) og Lana Tisdel (Chloë Sevigny). Brandon blir romantisk involvert med Lana, som er uvitende om han er transmann og om hans problematiske fortid. Brandon blir arrestert for noe som skjedde før han flyttet til Nebraska, og blir plassert i kvinneavdelingen i fengselet. Lana betaler kausjon, og spør hvorfor han satt i et kvinnefengsel. Brandon lyver til henne, og sier at han ble født som tvekjønnet og snart skal gjennomgå en kjønnskorrigerende operasjon. Lana erklærer sin kjærlighet til Brandon.

John og Tom blir mistenksomme når de leser en avisartikkel om Brandon som refererer til ham med fødselsnavnet, Teena Brandon. Tom og John tvinger Brandon til å fjerne buksene, og avsløre kjønnsorganene. De prøver å få Lana til se, men hun lukker øynene og snur seg vekk. Etter denne konfrontasjonen blir Brandon tvunget inn Lotters bil og de kjører til et isolert sted, hvor Brandon blir banket opp og voldtatt. Etterpå tar de Brandon med til Nissens hus. Selv om han er skadet klarer han å stikke av gjennom et vindu på badet. Etter å ha blitt truet av sine overfallsmenn til å ikke rapportere om angrepet til politiet, overbeviser Lana ham likevel om å anmelde dem.

En sen kveld, drikker John og Tom seg fulle, og de bestemmer seg for å drepe Brandon. Lana prøver å stoppe dem, men de kjører til Candaces hus hvor de finner Brandon. John skyter Brandon, og Tom skyter Candace i hodet, men Lana skriker at de skal stoppe. Tom prøver å skyte Lana, men blir stoppet av John før de flykter fra åstedet, mens Lana blir sittende ved siden av Brandons døde kropp. Neste morgen våkner Lana etter å ha sovnet ved siden av Brandons lik. Hennes mor kommer, og tar med seg en gråtende Lana ut av huset. Filmen ender med Lana forlater Falls City, med et brev som Brandon skrev til henne blir lest i voice-over.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]