Portal:Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
rediger Sverigeportalen

Kongeriket Sverige (svensk: Konungariket Sverige) er et nordisk land og ligger på den østlige delen av den skandinaviske halvøy. Det har landegrenser til Norge i vest og Finland i nordøst. Landet har forbindelse med Danmark i sydvest ved Øresundsforbindelsen. Med et areal på nesten 450 000 km² er Sverige det tredje største landet i EU, og i 2008 hadde det en befolkning på om lag 9,3 millioner mennesker. Landets hovedstad og største by er Stockholm, med om lag 800 000 innbyggere, deretter følger Göteborg og Malmö.

Den nordlige delen av landet er dekket av skog. Der utvinnes det jern, og av skogenes trær produseres papir. Den sentrale delen av landet har fruktbare jorder ut mot kysten og er landets industrielle sentrum – især metallurgisk industri. Den sørlige delen av landet er primært involvert i landbruksproduksjon: Hvete, potet, sukkerroer samt kvegproduksjon. Det er samtidig landets tettest befolkede del.

Sverige ble et selvstendig rike på 1500-tallet og landet kontrollerte under stormaktstiden på 1600-tallet det meste av kystlinjen i Østersjøen. Ved flere kriger med Russland mistet Sverige det som idag er de baltiske landene, og den østlige delen av riket kom under russisk styre etter Finskekrigen 1808-09. Sveriges siste krig var i 1814 hvor landet invaderte Norge for å tvinge landet inn i en personalunion.

Sverige er et konstitusjonelt monarki med et parlamentarisk styresett og en høyt utviklet økonomi. Sverige er formelt nøytralt, men ble medlem av EU i 1995. Les mer…

arkiv  rediger Utvalgt artikkel

Svenska Dagbladets gullmedalje er blitt delt ut hvert år siden 1925 av Svenska Dagbladet. Medaljen «för årets främsta svenska idrottsbragd är instiftad som belöning för utomordentligt förtjänstfull tävlingsprestation», og skal i følge statuttene utdeles i november-desember. Medaljen kan gis til et lag eller en individuell utøver. Enkeltutøvere kan ikke motta medaljen mer enn to ganger i løpet av karrieren.

Prisen ble introdusert i Sverige etter forbilde av en fransk pris. Prisen ble de tre første årene utdelt etter leseravstemninger, men utdeles nå av en jury. Prisjuryen består av inntil 14 medlemmer. Avisens sjefredaktør leder juryen, og dens sportsredaktør er jurysekretær. De øvrige medlemmene oppnevnes av avisen etter forslag fra juryen, og sitter fram til de fyller 67 år. Jurymedlemmene omfatter blant annet tidligere prismottakere, andre svenske idrettsutøvere og representanter fra svenske idrettsforbund.

I 2002 ble det introdusert en bestemmelse om at utøvere som er eller har vært utestengt pga doping ikke er aktuelle som prismottagere. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt sted
Kristiansstads byvåpen
Kristiansstads byvåpen

Kristianstad (til 1906 Christianstad) er en svensk by i Skåne län i landskapet Skåne, grunnlagt av kong Christian IV.

Byen er administrasjonssenter for Kristianstad kommune, og i 2006 hadde byen 33 083 innbyggere. Deler av byen ligger under havnivået, og Sveriges laveste punkt, 2,41 meter under havet, befinner seg i Kristianstad.

I 1612 besluttet kong Christian IV å bygge en ny sterkt befestet by i det nordøstlige Skåne, etter at den nærliggende byen var blitt ødelagt av svenskene. Byen, som fikk navn etter kongens sønn, den utvalgte prins skulle danne bolverk mot svenskene og utvikles til en moderne handelsstad. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt bilde
Det sørlige punktet på Öland
Det sørlige punktet på Öland
Det sørlige punktet på Öland
rediger Visste du at…
arkiv  rediger Utvalgt biografi
Dag Hammarskjold.jpg
Dag Hammarskjold.jpg

Nils Gustaf Dalén var en svensk oppfinner, grunnlegger av AGA. Han ble tildelt Nobelprisen i fysikk 1912 for sine «oppfinnelser av selvjusterende regulatorer som i kombinasjon med gassakkumulatorer benyttes til belysning av fyr og lysbøyer». Daléns viktigste og mest kjente oppfinnelse er trolig solventilen som muliggjorde AGA-fyret. Les mer

arkiv  rediger Utvalgt bygning
Vanås slott
Vanås slott

Vanås slott er et slott i Øster Gønge Herred i det nordlige Skåne. Slottet ligger ca. 20 kilometer nord for Kristianstad.

Den eldste delen av slottet stammer fra 1400-tallet, hvor det tilhørte den dansk-skånske familien Brahe, som også eide Vidskøvle slott i det østlige Skåne. I 1600-tallet ble bygningen utbygget til et renessanseslott med fire fløyer.

Les mer

rediger Språket

Svensk er et østnordisk språk som snakkes først og fremst i Sverige, på Åland og i deler av Finland av rundt 9 000 000 mennesker. Det er i nær slekt med dansk og norsk, og brukere av de tre språkene har som regel små vanskeligheter med å forstå hverandre. Svensk skiller seg ut blant annet med sin prosodi, som kan variere markant mellom ulike dialektområder. I dette inngår både aspekter som trykk og i visse fall tone. Les mer…

rediger Kategorier og lenker