Romsdalshorn stoppested

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Romsdalshorn stoppested
Stoppestedet i 1948
LandNorges flagg Norge
StedRomsdalshorn
KommuneRauma
Opprettet30. november 1924
Opphørt27. mai 1990
Distanse449,25 km
Høyde4,15 moh.
ArkitektJernbanens Arkitektkontor ved Gudmund Hoel og Bjarne Friis Baastad
Operatør(er)NSB
Rehabilitert2006
Åpnet30. november 1924
Nedlagt1990
Tjenester
Linje(r)Raumabanen
Plattform(er)1
Posisjonskart
Romsdalshorn stoppested ligger i Møre og Romsdal
Romsdalshorn stoppested
Romsdalshorn stoppested
Romsdalshorn stoppested (Møre og Romsdal)
Kart
Romsdalshorn stoppested
62°29′03″N 7°45′39″Ø

Romsdalshorn stoppested var et stoppested på Raumabanen som åpnet i 1924 og ble nedlagt i 1990. Romsdalshorn er en grend i Rauma kommune i Romsdalen, 10 kilometer øst for Åndalsnes.

Romsdalshorn var fra åpningen et stoppested med betjening som solgte billetter og ekspederte gods. Trafikken var liten og betjeningen ble inndratt allerede i 1953. I 1964 ble stoppestedet nedgradert til holdeplass. Fra 1988 var det slutt på passasjertrafikken. Formell nedleggelse var i 1990.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Romsdalshorn var tegnet av Gudmund Hoel og Bjarne Friis Baastad ved Jernbanens arkitektkontor. Stasjonsbygningen ble bygget mellom 1920 og 1923, krevde 20 322 arbeidstimar og kostet 86 482 kroner. Totalsummen for hele stasjonsanlegget var 180 357 kroner. I utseende er den lik flere andre stasjoner langs Raumabanen som for eksempel Bottheim, Marstein og Verma. Bygningen er statlig listeført og fredet.

Stasjonsbygningen er noe enklere utført enn de eldre nabostasjonene. Den er ikke laftet, men reist i uisolert bindingsverk. Veggene er kledd med liggende panel. I gavlene er det stående vekselpanel. Gesimslistene har profiler og saltaket er tekt med skifer. Venteromsdøren og gavlvinduene er innrammet av ornamenter i nyrokokko. Inngangsøren fra plattformen var en fyllingsdør med glassfelt. Første etasje hadde ekspedisjonskontor, telegrafistrom og venterom. Foran ekspedisjonsrommet var et karnapp med plass til innvendig stillverk. Deler av venterommet ble tatt i bruk som hvilerom for baneavdelingen i 1975. Andre etasje hadde tjenestebolig med kjøkken og tre værelser. Godshuset var i en enetasjes sidefløy til hovedbygningen.[1]

På stasjonsområdet var det ellers privét, uthus og vokterbolig. Stasjonen fikk innvendige toaletter rundt 1960 og privétbygningen ble revet. Vokterboligen var et typehus fra Nordviken Bruk på Hamar, og er den eneste gjenværende jernbanebygningen på Romsdalshorn etter at stasjonsbygningen ble flyttet.

Romsdalshorn hadde ikke kryssingsspor, men fikk et 75 meter langt gjennomgående sløyfespor til en godsrampe.[2]

Byggingen av Grytten vannkraftverk[rediger | rediger kilde]

Det gjennomgående sporet til godsrampen forsvant i forbindelse med at Grytten kraftverk skulle bygges. Kraftanlegget, som ligger i umiddelbar nærhet av stasjonen, overtok deler av stasjonsområdet til anleggsdrift. I nærmere ti år sto det lagerhaller, verksteder og garasjer på stasjonsområdet, og deler av kraftverket ble transportert med tog til Romsdalshorn. Bygningene ble revet etter at kraftverket sto ferdig i 1975.

Flytting til Horgheim[rediger | rediger kilde]

Stasjonsbygningen er flyttet, gjenoppført og restaurert som Trollveggen stasjon.

Tidlig på 2000-tallet skulle ny Europaveg 136 bygges gjennom Romsdalen og over stasjonsområdet på Romsdalshorn. Stasjonen var derfor truet av riving. Statens Vegvesen flyttet i 2006 stasjonsbygningen og privéten til Horgheim, der den ble restaurert og skiltet som Trollveggen stasjon.[3] Stasjonen står nå ved den store rasteplassen under Trollveggen, like ved jernbanelinjen, men er ikke satt opp som jernbanestasjon.

Tidligere hadde det vært vurdert å flytte stasjonsbygningen til Flatmark for å erstatte stasjonen som hadde blitt revet i 1984:

Nasjonal verneplan (2004)
Romsdalshorn stasjon er planlagt revet i forbindelse med omlegging av E136. Planarbeidet er kommet såpass langt at sanering av stasjonen ikke er til å unngå. Dette er sterkt beklagelig. For å unngå tap av nok en stasjon, bør stasjonsbygningen og priveten flyttes til nytt stoppested nærmere Trollveggen og Romsdalshorn. Dette vil gi nye muligheter for turistmessig bruk av Raumabanen.

Marstein stasjonsbygning er, med unntak av enkelte detaljer, i forholdsvis original stand. Stasjonens beliggenhet er kanskje den mest spektakulære på noen norsk jernbane, omgitt som den er av fjell i opptil 1800 meters høyde. Flatmark ekspedisjonsbygning og uthus ble revet i 1987 (skal være 1984). Samme skjebne fikk stasjonens vanntårn og pumpeverk (1977). På sikt bør det vurderes å gjenoppføre samtlige bygninger og perrong, for eksempel gjennom omplassering av en av de stasjonsbygningene som ikke prioriteres for vern på sitt nåværende sted (Lora, Romsdalshorn).

Nasjonal verneplan for kulturminner i jernbanen (2004). Del I. Strekningsvern s. 58

.

Gulltransporten[rediger | rediger kilde]

Romsdalshorn stoppested er et viktig kulturminne i Møre og Romsdal på grunn av sin sentrale rolle da Norges gullbeholdning ble sikret etter krigsutbruddet. Da Norge ble invadert 9. april 1940, ble 3 000 gullbarrer (49 tonn) i all hast fjernet fra Norges Bank i Oslo før den tyske invasjonsstyrken nådde frem. Gullet ble sendt med lastebiler til Lillehammer, hvor det ble plassert på et godstog som fraktet den verdifulle lasten til Åndalsnes. På grunn av den stadige bombingen av Åndalsnes, ble toget 20. april sendt til Romsdalshorn stasjon, hvor vognene med gullet ble holdt skjult i tre dager. Natt til 24. april 1940 ble den verdifulle lasten hentet av lastebiler som fraktet gullbarrene til Molde hvor britiske krigsskip ventet for å frakte gullbeholdningen ut av landet.[4] Det hadde vært umulig å redde gullbeholdningen dersom Blücher ikke var blitt senket av Oscarsborg festning i Drøbaksundet. Kongen, kronprinsen, regjeringens medlemmer, noen sivile tjenestemenn og general Ruges overkommando flyktet også gjennom Romsdalen og videre til Molde og Tromsø.

Museum[rediger | rediger kilde]

Som et minne om disse dramatiske dagene åpnet entusiaster i 2018 et museum på Romsdalshorn stasjon.[5] Her er blant annet stilt ut en moderne godsvogn som skal representere vognene som var skjult på stasjonen i 1940.[6]

The Golden Train[rediger | rediger kilde]

Frå 2024 kjøres daglig turisttoget «The Golden Train», hvor turistene foruten togreisen tur/retur Bjorli også får kjennskap til andre sider av historien om Raumabanen, som Gulltransporten.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NSB Arkitektkontoret (1988). Aasmund Dahl, red. Bygningsregistrering: Hamar distrikt: Raumabanen. s. 22–27. 
  2. ^ Norges Statsbaner (1958). Sluttrapport fra Raumabanen – jernbaneanlegget Dombås–Åndalsnes – Åpnet for trafikk 29.11.1924. Oslo. s. 106. 
  3. ^ «Jubel for Romsdalshorn stasjon». nrk.no. 26. oktober 2005. Besøkt 30. mai 2024. .
  4. ^ «M/S Bomma - Norwegian Merchant Fleet 1939–1945». warsailors.com. Besøkt 5. august 2007. 
  5. ^ «Ny turistattraksjon i Romsdalen». vigga.no. 6. juli 2018. Besøkt 30. mai 2024. .
  6. ^ «Gullvogna har åpnet dørene». Åndalsnes Avis. 11. juli 2018. Besøkt 30. mai 2024. .
  7. ^ «Turisttoget The Golden Train». Besøkt 26. mai 2024. 

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Nedlagt stasjon   Neste stasjon
Raumabanen