Hopp til innhold

Siri Sverdrup Lunden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siri Sverdrup Lunden
Født23. mars 1920Rediger på Wikidata
Død24. aug. 2003Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelseLærer Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
EktefelleTerkel Rosenqvist
MorMimi Sverdrup Lunden
NasjonalitetNorge[1]
Medlem avDet Norske Videnskaps-Akademi

Siri Sverdrup Lunden (født 23. mars 1920Kongsberg, død 24. august 2003 i Trondheim) var en norsk slavist og professor i slaviske språk ved universitetet i Oslo 1971–1987.

Liv[rediger | rediger kilde]

Siri Sverdrup Lunden var datter av kvinnesakskvinnen og fredsaktivisten Mimi Sverdrup Lunden. Hun vokste opp i Oslo. I løpet av andre verdenskrig fattet hun interesse for Sovjetunionen og russisk språk, og begynte å studere slavistikk etter krigen. Hun avsluttet universitetsstudiene ved universitetet i Oslo i 1958 med en avhandling om Peter den stores uttale av russisk. I 1960 ble hun lektor ved institutt for slaviske språk. Hun tok doktorgraden i 1969 med avhandlingen «The Trondheim Russian-German MS Vocabulary: A Contribution to Seventeenth-Century Russian Lexicography», en undersøkelse av et russisk manuskript som var funnet i Norge i 1927. I 1971 ble hun utnevnt til professor i slaviske språk som Christian Schweigaard Stangs etterfølger. Hun beholdt denne stillingen til hun gikk av i 1987. Hun var gift med professor Terkel Nissen Rosenqvist.

Studier og forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Sverdrup Lunden bidro til å modernisere studiet av russisk ved universitetet i Oslo, som tidligere hadde vært fokusert på historisk språkvitenskap. Forgjengeren i professoratet, C. S. Stang, hadde vært opptatt av sammenlignende baltisk og slavisk språkforskning, mens Sverdrup Lunden la vekt på moderne russisk. Hun interesserte seg imidlertid også for gammelrussisk, og utga i 1987 en norsk oversettelse av Igorkvadet. Hun utga også en bok om russenorsk, og var president i den norsk-bulgarske foreningen.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • The Trondheim Russian-German MS vocabulary : a contribution to 17th-century Russian lexicography. Oslo: Universitetsforlaget, 1972.
  • Russenorsk revisited. Oslo: Universitetet i Oslo, 1978.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BnFs generelle katalog, catalogue.bnf.fr, besøkt 27. mars 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]